Kapıcılar İçin Ödenen Kıdem Tazminatı Hakkında Her Şey!

Kıdem tazminatı nedir? Her kapıcının kıdem tazminatı almaya hakkı var mı? İşte tüm detaylar!

Öncelikle bir kapıcının kıdem tazminatı almaya hak kazabilmesi için bir takım şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Bunlardan en önemlisi ise İş Kanunu’na uygun olarak çalışmasıdır. Bu şart yerine getirildiği takdirde kapıcının sağlık nedenleri gibi zorunlu nedenlerden dolayı işi sonlandırılması; iş ahlakına ya da iyi niyet şartlarına uymuyor olması gibi bir takım zorunlu nedenlerden dolayı işten ayrılması; askerlik hizmeti için işten çıkması; emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı veya toplu para alabilmek için işten ayrılması ve vefat etmesi gibi durumlarda kıdem tazminatı ödenmesi zorunludur.

Kıdem tazminatı için genel şartlar bu şekilde olmakla beraber yalnızca bu kadarla da sınırlı değildir. Kapıcının bir takım haklı sebepleri bulunması halinde kıdem tazminatı almaya her daim bir hakkı vardır.

Kıdem tazminatı alabilmenin bir diğer şartı ise en az bir yıldır aynı iş yerinde çalışıyor olmaktır. Bu şartın yerinde olması halinde tazminat hakkı kazanıldığı zaman, öncelikle kapıcının işe girmiş olduğu tarih belirlenerek çalışma süresi hesaplanır. Kıdem tazminatının başlangıç tarihi işçinin fiilen işe başlamış olduğu tarihtir. İş başlangıcında yapılan hizmet sözleşmesinin son bulmasıyla beraber kıdem süresi de son bulur.

Kapıcının kıdem tazminatı alabilmesinin yine başka bir şartı da söz konusu hizmet sözleşmesinin İş Kanunu’nda belirtildiği şekilde sonlandırılmasıdır. Yani bildirimli ve bildirimsiz fesih, kapıcının tutuklanması, ödevli askerlik durumu, mevsimlik işçilerin mevsimsel durumu, iş yerinin kapatılması ve ölüm gibi haller kıdem süresinin bitimini oluşturacaktır. Kıdem tazminatı hesaplanırken genel anlamda ücret esas alınır. Geniş anlamdaki ücret ise, dar anlamdaki ücrete ek kalemlerden meydana gelir. Örneğin; çalışana devamlı olarak yapılan gıda, konut, giyecek, eğitim, sosyal, aile ve çocuk yardımı gibi yardımlar, kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınır. Fakat bu yardımların dikkate alınabilmesi için bir seferlik değil, devamlı olarak yapılıyor olması gerekir. Kapıcı kıdem tazminatı olarak çalışmış olduğu her tam yıl için 30 günlük ücretini talep edebilir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.