İstinat Duvarı Nedir?

Daha çok eğimli olan arazilerde, o araziden faydalanabilmek için zemini tabi şev bakımından daha dik açı ile tutabilmek ve kayma ihtimali olan arazilerin yıkılmaması için yapılmış olan istinat duvarı nedir?

Yüksek olan bir setin kenarına toprağı tutmak amacıyla üzerine örülen duvara, dayanma duvarına istinat duvarı adı verilir. Başka bir tabir ile toprağın önüne çekilmiş olan set olarak ifade edilen istinat duvarı, herhangi bir yapı ya da yolu farklı ve etkenlerden korumak maksadıyla yapılır.

Bunun yanı sıra istinat duvarı örülmesi için başka birçok amaç bulunur. Eğimli olan arazilerde, mevzu olan arazinin faydalanabilir bir hale gelmesi için tabi şev bakımından dik açı ile zemini tutabilmek ve göçme, kayma gibi ihtimalleri bertaraf edebilmek amacıyla, inşa edilen bir yapının bodrum duvarlarını oluşturmak maksadıyla ve derin olan çukurlarda yan duvarları tutmak amacıyla istinat duvarı örülür.

Ayrıca kıyıların toprak kayması ya da taşkınlara karşı korunması sağlamak ve köprülerde yer alan kenar ayak vazifesi görmek amacıyla yapılan istinat duvarları, kütle istinat duvarı ve kütle olmayan istinat duvarı olmak üzere iki ana başlık altında inceleniyor.

Kütle İstinat Duvarı

Kendi ağırlıkları ile stabiliteyi sağlayan kütle istinat duvarının duvar bölümünün farklı kombinasyon ve şekillerde inşa edilmesi mümkündür.

Kütle istinat duvarının gövdesi, beton ile beraber zemin, beton olan kütle ya da yalnızca zemin olacak şekilde oluşturulabilir. Ayrıca bu duvarlar bükülebilir ya da rijit olarak da iki kısma ayrılabilir.

Bu tarzdaki duvarların hemen hemen hepsi üst kısmından serbest olup, deplasman için müsait bir durumdadır. Bu sebeple de aktif olan toprak basıncı kolayca meydana gelebilir.

Kütle Olmayan İstinat Duvarı

Kütle olmayan istinat duvarı harekete izin verilmeyen bir duvar türüdür. Köprülerde yer alan giriş ayakları, binalardaki bodrum katı duvarları ve ankrajlı olan duvarlar söz konusu olan kütlesiz olan istinat duvarlarını oluşturan duvarlardır. Bunlardan biri olan ankrajlı duvarlar ise beton perde olan duvarlar daha inşaat halinde iken toprağı tutabilecek bir şekilde örülürler.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.