İstanbul’da Deprem Hazırlıkları Devam Ediyor!

İstanbul'da beklenen büyük deprem için şehir genelinde sağlamlaştırma ve altyapı çalışmaları deva

İstanbul’da beklenen büyük deprem için şehir genelinde sağlamlaştırma ve altyapı çalışmaları devam ediyor.

Her ne kadar son yaşanan sel felaketleri ile olması gerekenin çok gerisinde olunduğu göze çarpsa da, bakanlıklar, belediyeler ve devlet kurumları tarafından sağlamlaştırma ve bakım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

İstanbul’un ilk mega projesi olma özelliğini taşıyan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne, geride kalan 10 yıllık süre zarfında birçok bakım ve tadilat çalışması yapıldı. 2008 yılı itibariyle Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ortaklığında başlatılan yenileme çalışmaları ile birlikte köprünün ömrünün 50 yıl daha uzadığı belirtildi.

30 bin Araç Kapasitesi 250 bin Araca Çıkartıldı!

Geçtiğimiz yıla kadar Boğaziçi Köprüsü adı ile anılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 1973 yılı itibariyle hizmete sunulmuştu. Hizmete sunulduğu zaman gereği günlük 30 ila 35 binlik bir araç geçiş kapasitesi ile açılan köprünün şu anda günlük ağırladığı araç sayısı ise 250 bin civarına ulaştı.

İstanbul’un hızlı artan nüfusu sebebiyle oldukça önemli bir araç geçiş ortalamasına sahip olan köprü de haliyle daha hızlı yıpranmaya ve dayanıklığını kaybetmeye başlamıştı. Erken bir davranış sergileyerek KGM ve Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı ortaklığında gerçekleştirilen yenileme ve tadilat çalışmaları eşliğinde köprünün ömrü uzatıldı.

17 Ağustos Tekrar Yaşanmasın!

17 Ağustos 1999 yılında gerçekleşen deprem sonrasında kolları sıvayan kurumlar, yaşanan bu felaket sonrasında deprem riski yüksek olan mega kentteki tüm köprü, viyadük ve yollar için yeniden yapma ve onarma projeleri konusunda yoğun bir tempoya girdi. Yapılan çalışmalarda, 1970 yılında projesi hazırlanan ve 1973 yılı itibariyle kullanıma açılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün 7.0 şiddetindeki deprem için dayanıklı olmasının geliştirilmesi hedeflendi. 2008 yılı ile birlikte yabancı mühendisler ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar ile birlikte köprünün viyadük kolonlarında 50 santimetrelik kalınlaştırma gerçekleştirilerek köprünün 7.7 şiddetinde bir depreme dayanması için çalışmalar yapıldı.

Lakin çalışmalar bu kadar değildi. 2014 yılı ile 2015 yılında köprüde yapılan çalışmalar ile köprüde yer alan 240 adet çapraz şekilde konumlandırılmış çelik halat, 2 yıla yakın bir süreçlik çalışma ile birlikte dikey olarak yenilendi. Yapılan bu yenileme ile birlikte yeni bir görünüme sahip olan köprü, aynı zamanda sağlamlık olarak da daha üst bir seviyeye çıkartılmış oldu.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde gerçekleştirilen bir diğer çalışma ise asfalt yenilemesi ve çelik tabyaların yenilenmesi oldu. Asfalt altında yer alan çelik tabyalar için oldukça hassas incelemeler yapan uzmanlar, bu tabyaların ve asfaltın da yenilenmesi konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Aynı zamanda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün kuleleri için de nemden koruma özelliği taşıyan bir boyama çalışması gerçekleştirilirken, köprüde oluşan nemin yüzde 40’ın altına düşürülebilmesi adına nem üniteleri de monte edildi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.