İskansız Ev Alınır Mı?

İskansız Ev Alınır Mı?

İlk olarak iskan ne demek sorusunun cevabını açıklayalım. Bir yapının ruhsat ile ruhsat eklerine uygun bir şekilde inşa edildiğini ispatlayan dokümandır.

Şimdi asıl sorumuza gelelim. İskansız ev alınır mı? Detaylar haberimizde..

İskansız Ev Alınır Mı?

İskan belgesi tam olarak yazının başında da belirttiğimiz gibi inşa edilen yapının durumunu göstermektedir. İnşaatı yapan firmanın yetkili kişileri iskan raporunu almak için başvuruda bulunur. Yapılan başvuru ise dilekçe yazımı ile gerçekleştirilir.

İskan alabilmek için evin asıl sahibinin başvurusu ile yapının ruhsat ve eklerinin uygunluğu, kullanılmasında herhangi bir problemin olmadığının tespiti gerçekleştirilir. Belediyeye yapılan iskan başvurusu 30 gün içinde sonuçlanmaktadır. Eğer 30 gün içinde herhangi bir sonuç gelmezse iskan otomatik olarak verilmiş olarak kayıtlara geçmektedir.

Ancak ev satın alırken bilinmesi gerekenler arasındaki en önemli hususlardan biri iskan olmaktadır. Yani iskanı olmayan ev yasal olarak tamamlanmamış yapı olarak tanımlanmaktadır.

Genel olarak bakıldığında iskansız dairelerde kat irtifakı durumu da söz konusu olmaktadır. Yani dairelerin tapuları kat irtifakı tapusu olarak bilinmektedir. İskanlı daire tapusu kat irtifakından çıkmaktadır.

[irp posts=”3295″ name=”İskan Harcı Ne Kadar? 2017 Yılı İskan Harcı Fiyatları”]

İskan alınmadığında karşılaşılanlar;

  • Yeterli düzeyde deneyimliliği olmayan müteahhitlerin kat karşılığı sözleşmesi ile yapının inşaatına başlaması
  • Yeterli düzeyde sermaye birikimi olmayan müteahhitlerin kat karşılığı sözleşmesi ile yapının inşaatına başlaması
  • Kat karşılığı sözleşmesi ile kendisine verilen evleri satan ve sonrasında ise kaçan müteahhitler
  • Karşılaşılan bir diğer problem ise bazı müteahhitlerin kat karşılığı sözleşmesi ile arsanın sahibine vermiş oldukları vaadlerin çok az miktarını yapabilmeleri. Ancak bunu reddeden arsa sahipleri yapılan sözleşmeleri iptal edebilmektedirler. Bunun sonucunda ise müteahhitten ev alan vatandaş tapularını kaybedebilmektedirler.

Bunun gibi durumlarda yapılan davalarda verilen karar ise şu şekilde olmaktadır: Kat karşılığı inşa edilmekte olan inşaattan temlik-devir sureti ile daire satın alan 3. şahsın, müteahhittin yapmış olduğu inşaatta talep edebileceği şahsi hak bulunmadığı müddetçe arsanın sahibine karşı tescil isteği dinlenmez.

Yani bunun sonucunda çıkarılması gereken şey, inşaat tamamen bitmeden kat irtifakı tapusu şeklinde ev satın alınması halinde vatandaşlar;

  • Elektrik, su ya da doğalgaz gibi aboneliklerini yaptıramamaktadırlar.
  • Ev tapusu, arsa sahibinin lehine olacak şekilde iptali olabilir veya hiç alınmayadabilir.

Yani iskansız ev alınır mı? sorusuna nazaran iskansız ev almak doğru mu sorusuna cevap verilecek olursa kesinlikle yanlıştır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.