İnşaat Maliyetleri Fiyatlara Zam Olarak Yansıtılacak!

İnşaat maliyetleri bir sene içerisinde yüzde 19,91 civarında yükselmiş olduğu ancak bu maliyetlerin konut fiyatlarında yansımadığı açıklamalarında bulunan sektör temsilcileri söz konusu bu masrafların yavaş yavaş konut fiyatlarına zam olarak yansıyacağını belirtti.

Konu ile alakalı olarak bazı basın kuruluşları tarafından yapılan haberlere göre, KONUDER Başkanı Altan Elmas bir takım açıklamalarda bulundu. Söz konusu açıklamalarında inşaat maliyetlerinde yüzde 19.91 civarında artış yaşandığını ancak bu artışın konut fiyatlarına yansıtılmadığını ifade eden KONUTDER Başkanı bu masrafların yavaş yavaş fiyatlara zam olarak yansıyacağını, Eylül ayı itibari ile uygulanacak olan zam miktarının yüzde 10’a ulaşmış olacağını ve önümüzdeki 2 aylık sürecin konut satın alımında son fırsatlar olduğunu aktardı.

Nisan Ayında Maliyetlerde Rekor Artış Yaşandı

Öte yandan açıklamalarında, Nisan 2018 dönemi itibari ile rekor seviyede yükseliş kaydedildiğini ifade eden Elmas, söz konusu dönemde inşaat maliyetleri endeksinin yüzde 151,21 seviyesinde rekor kırdığını anlattı. İnşaat maliyetleri endeksinin 2 sene öncesinde senelik bazda yüzde 11,22, geride bıraktığımız sene ise yüzde 15,04 civarından yükseliş kaydettiğini dile getiren Elmas, ayrıca geride bıraktığımız senenin yine Nisan dönemine kıyasla malzeme endeksinin yüzde 22,01 civarında yükseldiğini aktardı. En hızlı yıllık maliyet artışının ise Nisan ayında gerçekleştiğini açıklamalarına ekledi.

TÜİK tarafından açıklana bu verilere göre inşaat maliyetleri endeksinin son 1 senelik yükselişi yüzde 20’ye ulaşıyor. Fakat buna rağmen emlak sektöründe herhangi bir maliyet zammı uygulanmadı. KONUTDER Başkanı Elmas ise açıklamalarında konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,98’e kadar çeken ve müteahhitler tarafından yüzde 20 indirim uygulanan kampanyanın sonlandırılmasına rağmen alım fırsatlarının sürdürüldüğünü açıklamalarına ekledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.