İkametgah Değişikliği: Farklı İlden-Eş Yapabilir mi?

İkametgah Değişikliğini Eş Yapabilir mi? Sizin Yerinize Başkaları Yapabilir mi? Değişiklik Başka İlden Yapılabilir mi? Muhtarlıktan Yapılabilir mi? Tüm detaylar…

İkametgah Değişikliği
İkametgah Değişikliği

İkametgah, bir kimsenin devamlı olarak yaşamını sürdürdüğü adres olarak bilinmektedir. İkametgah belgesi ise bir kimsenin yaşamını sürdürmekte olduğu yerin resmi olarak bildirildiği ve devlet kayıtlarında yer aldığı adres olarak tanımlanmaktadır. Kişi yaşadığı yerden taşınıp ikametgah değişikliği gerçekleştirdiğinde, bunu yasal süre zarfı içerisinde ilgili birimlere bildirmekle yükümlüdür. Yasa tarafından belirlenen süre zarfı içerisinde adres değişikliği bildirilmediği takdirde, devlet tarafından idari para cezası uygulanmaktadır.

Adres değişikliğinin gerçekleştirilebilmesi için yasa tarafından belirlenen yasal süreç, adres değişikliği yapıldığı tarih itibari ile 20 gündür. 20 gün içerisinde Nüfus Müdürlüklerine adres beyanında bulunmayan vatandaşlar yaklaşık olarak 50 TL kadar idari para cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir.

İkametgah Değişikliğini Eş Yapabilir mi?

İkametgah değişikliği, bireyin ancak bizzat Nüfus Müdürlüklerine başvurması ile gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla ikametgah değişikliğini eşin gerçekleştirmesi mümkün değildir. Adres değişikliği gerçekleştirmiş olduğu yerin il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne şahsen başvuruda bulunan bir birey, ailesi ile beraber taşınacak ise, aile bireylerini de yanında bulundurması ile ikametgah değişikliğini yapabilmektedir. Bunun dışında ikametgah değişikliğini e devlet sistemi üzerinden yapabilmek de mümkündür.

Sizin Yerinize Başkaları Yapabilir mi?

İkametgah değişikliğini bir başkasının yerine gerçekleştirebilmek mümkün değildir. Adresini taşıyan ya da başka bir deyişle nüfus nakli gerçekleştiren kişinin kendisinin nüfus müdürlüğüne giderek ya da e devlet sistemine giriş yaparak adres değişikliği yapması gerekmektedir.

İkametgah Değişikliği Başka İlden Yapılabilir mi?

Adres değişikliği farklı nüfus müdürlüğünden gerçekleştirilebilmektedir. Buna göre kişinin herhangi bir ildeki ya da ilçedeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne müracaat ederek yanında kendi adına olan elektrik, su ya da doğalgaz gibi aboneliklerden birinin faturasını bulundurması yeterli olacaktır. Bu şekilde ikametgah değişikliği yapılabilmektedir. Ayrıca kişi nerede olursa olsun, e devlet sistemine mobil imza ya da elektronik imza ile giriş yaptığı takdirde de adres değişikliği yapabilmektedir.

İkametgah Değişikliği Muhtarlıktan Yapılabilir mi?

Adres değişikliği yalnızca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü ya da e – devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bunların dışında muhtarlıklardan değişiklik yapabilmek mümkün değildir. Muhtarlıklar aracılığı ile yalnızca adres belgesi temin edilebilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.