Kentsel Dönüşümün İşleyişi ve Gayrimenkul Değerlemenin Önemi

Kentsel dönüşüm, gelişmekte olan ya da gelişimini tamamlamış olan bölgelerde daha kolay bir şekilde şehir hayatına geçebilmek amacıyla yeniden yapılandırma olarak tanımlanır.

Bir bölgede kentsel dönüşüm yapılmasının en önemli nedenlerinden biri fiziksel anlamda yıpranmış binalar, çarpık konut yapılanmaları ve insan sağlığını etkileyen sanayi alanlarıdır. Öte yandan kentsel dönüşüm ile, şehirde yaşayan insanların ikamet ettikleri ana bölgelerin kültür ve mekan açısından yeniden yapılandırılmak ve ülke ekonomisini harekete geçirmek planlanıyor.

Yine kentsel dönüşümün amaçlarından bir diğeri ise şehrin yeniden planlanarak gayrimenkullerinden daha kolay pazarlanabilmesini sağlamak ve kaliteli yaşam alanları oluşturmaktır. Ayrıca deprem, sel, yangın gibi tabi afetlere karşı binaları daha dayanıklı hale getirerek güvenliği artırmak, kentsel dönüşümün en önemli yararıdır.

Bahsedildiği üzere kentsel dönüşüm bir şehrin sosyo–kültürel açıdan gelişiminde oldukça önemli olup, içerisinde bulunduğumuz dönemde zorunlu hale getirilmiştir.

Gayrimenkul değerleme ise, Uluslararası Değerleme Standartları göz önünde bulundurularak bir gayrimenkul için değer biçme ve değer kanaati oluşturulabilmesi adına gerçekleştirilen işlemler olarak tanımlanır. Bu işlemler ele alındığı zaman dönüşümdeki değerlemeyi tespit edebilmek adına bir değerleme uzmanı tarafından yeterli araştırma yapılması ve bu araştırmalar neticesinde gerçekleştirilecek olan analizler ile desteklenebilen verilere ulaşılması gerekir. Bunun ile beraber gayrimenkul değerleme uzmanı tarafından elde edilen verilerin doğruluğu teyit edilmesi ve referans temin edilebilecek bir kaynaktan alınması da mecburidir. Fakat bir gayrimenkul değerleme uzmanının değerleme işlemleri esnasında kendine özgü çalışma yöntemi nedeniyle elde ettiği verilerin zaman ve erişilebilirlik konusunda sınırlı olduğunu unutmamakta fayda var.

Söz konusu olan kentsel dönüşüm ve gayrimenkul değerlemenin önemi, önümüzde ki dönemlerde daha net anlaşılacaktır. Doğru biçilen değer kentsel dönüşümün en önemli parçası olduğundan dolayı, doğru değerleme hizmet almak da bu sürecin en önemli faktörlerindendir. Bu sebeple de kentsel dönüşüm çalışmalarında gayrimenkul değerleme sektöründen kentsel dönüşüm değerlemesi hakkında yeterli bilgi ve birikime sahip olan bir şirket ya da uzman ile çalışılması oldukça önemlidir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.