Kamu Lojmanlarının Satışı İçin Hazırlık Yapılıyor!

Kamu lojmanlarının satışına dair düzenlemenin yer aldığı Torba Yasa’nın kabul edilmesinin ardından, yaklaşık olarak 50 bin kamu lojmanının satışı için hazırlık yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı’nın onayından geçerek yürürlüğe giren Torba Yasa’da, kamu lojmanlarının satılmasına ilişkin düzenlemeler de yapıldı.

Savunma, adalet ve istihbarat hizmetleri bünyesin faaliyet gösteren personellerin kullanmış olduğu lojmanların haricindeki, KİT’lere, kamu idarelerinde ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan kamu lojmanlarının satılarak ekonomiye kazandırılmasına karar verildi. Bu doğrultuda kamu lojmanları ihale yöntemi ile satışa sunulacak ve konut alımında öncelik, o lojmanlarda ikamet edenlere sağlanacak.

Öncelik Konutta Oturan Kamu Personeline Verilecek

Konutların, ikamet eden kamu personelleri tarafından satın alınmaması halinde, ihaleye katılan ve en yüksek teklifi veren kişiye satışı gerçekleştirilecek. Yine bu satışlardan elde edilen kazanç ise, kamu konutu yapımında kullanılacak.

Kamu lojmanlarının bulunduğu alanlar eğer ki deprem riski bulunan alanlar ise, buradaki lojmanlar yıkılacak. Çoğunluğu şehirlerin merkez ilçelerinde yer alan bu lojmanların yıkımı, şehrin merkezinde uygun arsaların oluşmasına neden olacak.

Maliye Bakanlığının konu ile alakalı olan analizinde 240 bin 398 adet konut yer alıyor. Savunma, adalet ve istihbarat hizmetlerinde olan personellerin kullandıkları lojmanların dışındaki kampus alanları içerisinde bulunan ve hizmet binaları ile bir bütün olan lojmanların satışa çıkarılmayacak. Böylelikle daha çok yıpranmış konutlar olmak üzere toplamda 50 bin konutun satışı için ön ayak olunmuş olacak.

Söz konusu olan bu konutların satış işlemleri bir anda yapılmayacak, aksine yıllara yayılacak. Ayrıca yapılan hesaplamalara göre önümüzdeki yıl bu doğrultuda 3 bin adet lojman da değerlendirilebilecek.

500 Milyon TL Kazanç Sağlanabilir

Lojman satışları ile alakalı olarak Torba Yasa’da yapılan bu düzenleme ile depreme dayanıksız olan lojmanlara daha çok öncelik verilmesi ve söz konusu olan bu konutlardan yaklaşık olarak 500 milyon TL kazanç sağlanacağı tahmin ediliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.