Ekspertiz Raporunda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bir konut satın almak için krediye başvurulduğu zaman, satın almaya konu olan gayrimenkulün değerlendirilmesi, SPK Lisansına sahip olan uzmanlar tarafından gerçekleştirilir.

Bir konut satın almak için krediye başvurulduğu zaman, satın almaya konu olan gayrimenkulün değerlendirilmesi, SPK Lisansına sahip olan uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. SPK Lisanslı olan bu uzmanların katılmış olduğu sürece ise ekspertiz süreci adı verilir. Bu süreç, konut sahibi olmak isteyenlerin en çok merak ettikleri konu olmakla birlikte, alınacak olan kredi miktarını da belirleyen önemli bir konudur.

SPK Lisansına Sahip Olan Uzmanlar İle Çalışmaya Dikkat Edin

Mortgage yasasında yer alan esaslara göre gayrimenkulün değerinin tespit edilmesi işlemi bağımsız olan kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Yasa gereği bankalar tarafından bu hizmet, tarafsız olan gayrimenkul değerleme şirketlerinden satın alınır. Yani satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün değerini biçmek üzere gelen eksperler bir banka çalışanı olmayıp, bunun aksine bağımsız olan bir kuruluşun çalışanıdır. Kuruluş tarafından görevlendirilen eksper için lisanlı bir konut değerleme uzmanı ya da lisanslı bir gayrimenkul değerleme uzmanı olması zorunluluğu vardır. Bunun tam tersi durumlarda ise konutunuz için tespit edilecek olan değer beklediğinizden düşük çıkabilir ve sonraki işlemlerde de sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Mutlaka Ekspertiz Raporu Hakkında Bilgi Edinin  

Ekspertiz raporu, bankadan alacağınız kredi miktarını belirlediğinden dolayı, rapor tutulmadan önce mutlaka bu değerlendirmenin neye dayanarak gerçekleştirildiği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekli görülür.

Eksper tarafından rapor tutulan konular, binanın açık adresi ve kimliği, kime ait olduğu ve türü, kaç katı olduğu, kaç yaşında olduğu, fiziki durumu, itibarı ve imar durumu gibi konulardır.

Tutulan Eksper Raporu İçin İtiraz Etme Hakkınız Var  

Eksper tarafından yapılan araştırmalar neticesinde tutulan rapor, size değerinin yüzde 80’ini bankadan konut kredisi olarak verilmesini sağlayacaktır. Bu sebeple söz konusu olan raporun doğru bir şekilde tutulmuş olmasından emin olmalısınız. Binanın kaç katlı olduğu ve kaç yaşında olduğu gibi konular ekspertiz raporunu etkileyen önemli konular arasında yer alır. Bunun yanı sıra imar ile alakalı olan kısmında tam ve eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmasından ve satın almayı planladığınız konutun yer aldığı binanın banka kredisine uygun olup olmadığından emin olmanız gereklidir.

Konut kredisi, çok dikkat gerektiren ve takip edilmesi gereken aşamalardan oluşur. Bu aşamalarda, konu hakkında bir uzman tarafından destek almanız işinizi kolaylaştırır ve sahip olmak istediğiniz konuta daha kısa sürede ulaşmanıza yardımcı olur.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.