Böylesini Görmediniz: Otoyollarını Park Yapan 6 Şehir!

Cheonggyecheon - Seoul (Güney Kore)
Güney Kore’de yaşanan bu değişim sizce de muazzam değil mi? Seoul kentinin dönem yöneticileri, hem çevre kirliliğini, hem de gürültü kirliliğinden bunalıp, otoyolu parka dönüştürme kararı almış. Oldukça da iyi yapmış!

Trafik sıkışıklığının çözümü yeni yollar yapmak mı? Yoksa bunalmış olan halkı rahatlatmak mı? Archdaily yaptığı çalışma ile 6 farklı ülkede parklara çevrilen yolları bir araya getiriyor.

Milenyum çağının baş belası ne diye sorarsanız, sokakta yürüyen her 10 kişiden 8 tanesi “trafik” yanıtını verir. Peki trafiği bu kadar kafaya takmak gerçekten yerinde bir davranış mı? Toplu taşıma araçlarına olan kullanımı artırma halinde neredeyse sıfıra indirgenecek bir trafiği, bizim kadar kafaya takmayan bazı kent yöneticileri de var.

Archdaily, yaptığı araştırmada konuya çok farklı bir yerden bakıyor. Yeni yolların, insanları ‘daha çok trafik oluşturma’ alışkanlığına sevk edeceğine vurgu yaparken; bisiklet, motosiklet, hususi araç, ticari araç gibi kavramların genişleyen otoyollar sayesinde daha çok hayatımızda yer edinmeye başladığını vurguluyor. Üstelik bu durumu fark eden tek kuruluş da değil!

İşte Dünya’nın 6 farklı yerinden, otoyolları yıkarak yerine kent parkları inşa eden şehirler:

Ne diyelim, darısı kentsel dönüşüm ülkesi Türkiye’nin başına.

Kaynak: http://www.archdaily.com/800155/6-cities-that-have-transformed-their-highways-into-urban-parks

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.