Bakanlığın Yeni Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarım arazilerinin korunması, planlanması ve kullanımı ile alakalı olarak düzenlenen yönetmelik yürürlüğe girdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarım arazilerine yönelik “Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

Bundan böyle geçerli olan bu yönetmeliğe göre, tarım arazilerinin tarım maksadının haricinde kullanılmasına yönelik bir talep, toplulaştırma projeleri ya da etüt raporlarında bahsi geçen arazilerin tarımsal kullanımını bozabilecek herhangi bir durum söz konusu olduğu takdirde, bahsi geçen bu talebi Valilikler geri çevirebilecek. Etüt raporlarında da belirlenen tarım ya da tarım haricinde kullanıma yönelik çeşitli alanlar, Toprak Koruma Kurulu tarafından değerlendirilerek karar verilebilecek.

Özel kanunlar sayesinde ayarlanan ya da ayarlanabilecek olan arazilerin kullanım şekilleri, konu ile alakalı olan kanunlar çerçevesinde bakanlık ya da kuruluşlar tarafından belirlenebilecek. Tarım haricindeki araziler ve marjinal tarım arazilerinde sahipleri tarafından bahsi geçen toprağın niteliklerini iyileştirilmesi, korunması ve geri kazandırılmasına ilişkin projeler toprak koruma proje kapsamında kabul edilmeyip, ıslah maksatlı projeler kapsamında değerlendirilecek.

Verilen İzinler Amacının Dışına Çıkmayacak

Jeotermal Enerji aramalarına yönelik faaliyetler adına çeşitli alan bulunamaması, Toprak Koruma Kurulu tarafında uygun olmadığı belirlenmesi ve projeye uygun olarak hareket edilmesi durumunda, valilik 1 yıl gibi bir süre kadar müsaade edilebilecek. Gerekli görüldüğü takdir söz konusu süre en çok 1 yıl kadar uzatılabilecek. Arama faaliyetlerine yönelik bir geri dönüşüm projesi hazırlatılıp, konu olan arazinin önceki haline döndürüleceğine, etrafından gerçekleştirilen tarımsal üretime mani olabilecek zararların karşılanacağına dair noter tarafından onaylanmış olan bir taahhütname temin edilecek.

Tüm bunların yanı sıra yürürlüğe giren bu yönetmelik ile beraber “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Uygulama Yönetmeliği” yürürlükten kaldırılmış oldu.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.