Giderleriniz Gelirinizden Fazlaysa Artık Kredi Verilmeyecek

Giderleriniz Gelirinizden Fazlaysa Artık Kredi Verilmeyecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bireysel kredilerde yeni model üzerinde çalışmalarda bulunduklarını açıkladı.

2017 Ekim dönemi sonu itibari ile ihtiyaç kredileri 194 milyar liraya yaklaştığını söyleyen Akben, aşamalı borçlanma sistemi oluşturulması için çalışmalarda bulunduklarını ve çalışmaların hız kazandığını söyledi. Gelire dayalı olan sistemin düşünüldüğü kadar kolay olmadığını söyleyen Akben, gelirlerin alındığını ancak düşünülmesi gereken bir de gider tarafı olduğunu, buna ek olarak da gelir beyanlarında sorunların olduğunu söyledi.

Vatandaşların kayıt dışı gelirleri var ise onları nasıl belgeleyeceğinin düşülmesi gerektiğini söyleyen Akben, bu kapsamda yeni model oluşturulduğunu, ilk olarak gelir beyan ettireceklerini, sonrasında ise net gelire bakılacağını söyledi.

2020’de Uygulanmaya Başlayacak

Bireysel kredilerde yapılan yeni düzenlemenin taksite yayılmış borçlar için geçerli olmayacağını ifade eden Akben, her şeyi birden bire kesmenin yanlış olduğunu, vatandaşın 50.000 TL geliri var ve gelir beyanın ise 10.000 TL olduğunu, taksitlere yayılmış borçların var olduğunu, bu düzenlemenin onlar için geçerli olmayacağını söyledi.

Yalnızca kredi kartlarında sınır olduğunu söyleyen Akben,konut ve taşıt kredilerinin bu kapsamdan ayrı tutulacağını söyledi. Akben, düzenlemelerin 2020 yılına yetişeceğini sözlerine ekledi.

Rasyo 12’ye Düşebilir

Bankaların kredi faiz oranlarını düşürmesi kapsamında yeni düzenlemeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Akben, kendilerinin karşılık oranlarında sıfıra yakın olduklarını, Basel programlarını es geçmeden önce çok sayıda olan duvarları esnettiklerini, onların düşündüğü sermaye yeterlilik rasyosunun 12 olduğunu ancak bu rakamın şuanda 16 olduğunu, arada 4 puan olduğunu ve bankaların 12’ye gelebileceğini söyledi.

Bankaların sınırda beklemek istemediklerini söyleyen Akben, Baselin kriterlerinde 12’nin bile olmadığını açıkladı.

Hiçbir vatandaşın gelirleri haricinde uzun dönemli borç yapmamalarını söyleyen Akben, 60 yaşındaki bir vatandaşın 120 ay vadeli konut kredisi kullandığını, 85 yaşındaki bir vatandaşın konut kredisi kullanmak istediğini söyledi.

Bankaların kredi vermediği müşterilerin çok sayıda şikayette bulunduklarını söyleyen Akben, 2017’nin Ocak ile Ekim dönemleri arasında 45.273 ihbar ile şikayetin yapıldığını, bunlara ek olarak da faizsiz finansın yüzde 5 olan payının ise yüzde 15’e çıkma ihtimalinin olduğunu söyledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.