Faiz Oranlarının Artması İpotekli Ev Satışını Azalttı

Faiz Oranlarının Artması İpotekli Ev Satışını Azalttı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Konut Satış verilerine göre, 2020 yılının Kasım ayında konut almak adına konut kredisi çekmek isteyen kişilerin sayısında önemli bir düşüş yaşandı.

Kamu bankaları, Haziran ayından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıklamaları ile beraber uygun faiz oranları çerçevesinde konut kredileri vermeye başlamıştı. Haziran ayından itibaren gayrimenkul sektöründe rekor üstüne rekor kırılırken, TÜİK verilerine bakıldığında Kasım ayı son derece durgun geçti. Açıklanan rakamlar çerçevesinde Kasım ayında Türkiye genelinde konut satış rakamlarının düştüğü görüldü. Yüzde 18,7 oranında düşen konut satış yüzdesinin ardından toplam konut satışı 112 bin 483 olarak açıklandı.

24 Binden Fazla İpotekli Konut

Kasım ayında Türkiye genelinde 24 bin 450 adet ipotekli konut satışının gerçekleştiği belirtilirken, 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 44,3 oranındaki düşüş gözlerden kaçmadı. 2019 yılının son çeyreğinde konut kredisi faiz oranlarının düşüş yaşaması ile beraber ipotekli konut satışları yükseliş eğilimine geçmişti. Fakat 2020 yılında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre önemli bir düşüş göze çarptı.

Faizler Hızla Yükseldi

Haziran ayından itibaren yüzde 0,64 oranında verilen faizli kredi sonrasında konut kredi talebi veren kişi sayısı artmıştı. Fakat konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 seviyelerini aşmasının ardından, hem konut kredisi hem de ipotekli konut satış rakamları da bu artıştan olumsuz olarak etkilendi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.