Evini Kiraya Verenler Dikkat! Banka Zorunluluğu!

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında kendi evlerini ya da iş yerlerini kiraya veren bireylerin elde etmiş oldukları kazançlar gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlanıyor.

Evini Kiraya Verenler Dikkat! Banka Zorunluluğu!

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında kendi evlerini ya da iş yerlerini kiraya veren bireylerin elde etmiş oldukları kazançlar gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlanıyor. Bireyler bu kapsamda bir takım şartlar altında gelir vergisi ödemesi için zorunlu tutuluyor. Buna kira vergisi deniliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı‘nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında bireylerin iş yerlerinden ya da evlerinden elde ettikleri kira tutarları 500 TL ve üzerindeyse bu meblağların banka aracılığı ile ödenmesi zorunlu hale gelmiştir. Konut Kiraları Bankaya Yatırılmak Zorunda mı, nelere bağlı, şartlar neler gibi soruların cevaplarına hep birlikte bakalım…

Evini Kiraya Verenler Dikkat! Banka Zorunluluğu!

Öncesinde ” Konutlarda, her bir konut için aylık olarak 500 TL ve üzerinde kira kazancı elde edenler ” olarak yer alan madde artık ” Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde, günlük, haftalık ve benzeri şekilde kısa zamanlı konut kiralamalarında ise tutara bakılmadan kira geliri elde edenler ” olarak değiştirildi. Söz konusu tebliğ 1 Temmuzda yürürlüğe girdi ve tebliğin yürütülmesi ise Maliye Bakanlığına bağlı olmaktadır.

İşyeri Kiraları

İş yerlerinde, iş yerini kiraya veren vatandaş ile kiracı arasındaki kira kapsamında tahsilat ve ödemeler 2008 yılında banka ya da Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen evraklar ile teşvik edilmesi zorunlu hale gelmişti.

Kiralar Bankaya Yatırılmazsa Ceza!

Yine Vergi Usul Kanun kapsamında 257. maddedeki zorunluluklara uymayan vatandaşlar ise usulsüzlük cezası ödeme yapacaklar.

2008 yılının Kasım ayında getirilen zorunluluklara uymayanlar bir takım cezalara çarptırılacak.

Söz konusu maddeye uymayan birinci sınıf tüccar ile serbest meslek sahibi için 1.490 TL’den başlayan cezalar söz konusu.

İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile birlikte kazançlarını basit usullerde tespit edilenler için 680 TL’den başlayan cezalar,

Yukarıda belirttiğimizin haricinde yer alanlar için ise 320 TL’den başlayan para cezaları söz konusu olacak.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.