Ev Satışlarında Dikkat! Değeri Düşük Gösterene Ceza!

Ev Satışlarında Dikkat! Değeri Düşük Gösterene Ceza!

Ev satın alınması ya da satış işlemlerin vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlardan biri de evin değeri.

Eğer vatandaşlar alım-satım işlemlerinde evin değerinin gerçek dışı gösterirlerse her iki tarafa cezalar tabi tutuluyor. Tapu işlemleri esnasında gayrimenkullerin gerçek fiyatlarının sunulması ve bu fiyatlar üzerinden tapu harcı ödemesi yapılması gerekiyor. Ayrıca bunun yanı sırada beyanı gereken herhangi bir kazancın olması halinde de gelir vergisi beyannamesi verilmesi şart. Doğrusunun aksine yanlış yapılan tapu harcı ödemesi için hem evi alan tarafa hem de evi satan tarafa ayrı ayrı cezalar kesiliyor.

Masrafların Düşük Gösterilmesi Yanlış!

Ev satın almak isteyen vatandaşlarda yapılan istatistiklere göre en çok karşılaşılanlardan biri de masrafların düşük tutulmaya çalışılması. Yıllarca birikim yapan, birikimlerini ev alarak değerlendirmek isteyenlerin büyük bir kısmı emlak harcı, tapu masrafları, taşınma harcamaları gibi tüm giderleri en az tutarda tutmak için çaba sarf ediyor. Bu sebeple de tapu harcı masrafının az çıkması için hem evi satan hem da alan taraf, çok daha az vergi ödemesi yapmak için ev faturalarını düşük miktarlardan tahsil ediyorlar.

Gerçek Değer Dikkate Alınmalı!

Bu konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Hatice Kolçak, ev alım ve satım işlemlerinde tapu harcı kanun gereğince emlak vergisi değerinden düşük olmaması gerektiğini, fakat emlak vergisi değeri üzerinden bir ev değeri ile satış işlemleri yapılırsa da bu değer dikkate alınarak tapu alım ve satım işleminin yapılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

Bu konuyu bir örnek ile açıklayan Uzman Hatice Kolçak, 150.000 TL değerinde olan bir evin satışının 300.000 TL’ye satılması durumunda tapu işlemlerinin de 300.000 TL üzerinden yapılması gerektiğini söyledi.

Genel olarak inceleme yapıldığı zaman vatandaşların ya bilerek ya da bilmeyerek az miktarda tapu hacı ödemesi yapmak için düşük tutarda emlak vergisini dikkate aldıklarını söyleyen Uzman Hatice Kolçak, 300.000 TL değerinde olan bir ev için hem alıcının hem de satıcının 12.000 TL tapu harcı ödemesi yapmaları gerektiğini söyledi.  150.000 TL değerinden evin satışı yapıldığı zaman tapu harcı ödemesinin 6.000 TL olduğunu söyleyen Uzman Hatice Kolçak, arada 6.000 TL’lik fark oluştuğunu, başlangıçta bu durumunda çok karlı bir işlem gibi görünsede, sonraki dönemlerde her iki tarafa için de ceza kesilebileceğini söyledi.

2018 Tapu Harcı Fiyatları ve Hesaplaması

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.