Ev Sahipliği Dünya Sıralamasında Türkiye 41. Sırada!

Elde edilen bilgilere göre, Türkiye’de kendi evinde oturan ailelerin oranı yüzde 60,4 civarında. Söz konusu olan bu verilere göre ülke olarak daha kat edilecek bir hayli uzun yol olduğu, çünkü dünya sıralamasına bakıldığında Türkiye’nin 47 ülkeden 41. Olduğu ifade ediliyor.

Türk inşaat ve konut sektörü, üstlenmiş olduğu ülkenin lokomotifi görevini sürdürüyor. İnşaat sektörüne gerçekleştirilen yatırımlarda geçtiğimiz yıl yüzde 12 oranında artış yaşanırken, söz konusu bu yatırımlarda konut sektörü ön plana çıktı. Geçtiğimiz yılın başından Kasım ayına kadar olan süre zarfı içerisinde 1 milyon 276 bin 342 adet konut satıldı. Buna rağmen yapılan araştırmalara göre, ev sahipliği dünya sıralamasında Türkiye listenin sonlarında yer alıyor. 47 ülkenin yer aldığı bu listede Türkiye 41. Sırada yer alırken, ülkenin ev sahipliği oranının ise yüze 60,40 olarak gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Türkiye Sektörün Büyüme Dinamiklerine Sahip

Gerek demografik, gerekse ekonomik gelişmeler esas alınıp dünya ile karşılaştırıldığında konut sektörünün daha fazla potansiyele sahip olduğu gözlemleniyor. Çünkü milli gelir göz önünde bulundurulduğunda dünya üzerindeki en büyük ekonomiye sahip 17. ülke olan Türkiye’nin genç nüfusu ile sektörün büyüme dinamiklerine sahip olduğu ifade ediliyor.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, ülke genelinde hane halkı rakamları yaklaşık olarak 19 milyon 481 bin dolaylarında. Bu rakama ortalama olarak bakıldığında ise hane başına 3,8 kişi düşüyor. Söz konusu olan bu rakam kısa zaman öncesinde 5 kişi olarak gerçekleşiyordu. Yurt dışında ise bu rakamın 2.5 civarında olduğu belirtiliyor. Türkiye’de hane halkı sayısında azalma yaşanmasının, ev sahipliği oranında artış yaşanması adına bir fırsat olarak nitelendiriliyor.

İlk Sıra Mauritius’un Oldu

Öte yandan yapılan bu araştırmaya göre, dünya üzerinde neredeyse yüzde 100’e (%99) yakın ev sahibi olan ülke ise Afrika kıtası adasında yer alan Mauritius oldu. İkinci sıra yüzde 96 ile Romanya, üçüncü sırada ise yüzde 90.9 ile Singapur yer aldı. İsviçre ise yüzde 42.5 ile listenin son sırasının sahibi oldu.

Türklerin Yüzde 29’u Asla Ev Sahibi Olmayacağını Düşünüyor

Türkiye’de ise vatandaşın yüzde 29’u asla ev sahibi olamayacağı düşüncesi taşıyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazım Durbakayım ise tabloya istinaden yapmış olduğu açıklamasında ülkenin yüzde 85’lik kısmının alt ve orta gelir grubunu oluşturduğunu, buna göre vatandaşın ev sahibi olabilmesi adına konutların metrekare fiyatlarının 3 bin 500 ile 5 bin 500 TL arasında olması gerektiğini aktardı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.