Konut Alanlar Bazı Ödemelerini Geri Alabilir

Konut Alanlar Bazı Ödemelerini Geri Alabilir

Konut satış rakamları konusunda Türkiye’de 2020 yılında önemli rekorlar kırılırken, ev satın alım işlemi yapan kişilere para iadesi uyarıları da gelmeye devam ediyor.

Türkiye’de konut satış rekorları anlamında önemli zirveler bu yılın ikinci çeyreğinde yaşanırken, vatandaşlar yeni evlerine kavuşurken tapu harcı ve konut kredisi ekspertiz ücretleri gibi önemli miktarları da ödedi. Bu kapsamda bankalar, gayrimenkul sektöründe satış rekorları kırılan 2020 yılında ev satın alan kişileri yakından ilgilendiren uyarılar yaptı. Banka ve devlet tarafına ödenen bazı miktarların haksız olarak nitelendirildiği ortaya çıkarken, bu ödemeleri yapan yeni ev sahiplerine para iadesi müjdesi verildi.

İadeler Nasıl Geri Alınacak?

Ev satın alan kişiler, tapu işlemlerinde kendi adlarına yüzde 2, satıcı üzerinden de yüzde 2’lik olmak üzere totalde yüzde 4 değerinde tapu harcı tahsil ettiriyor. Fakat kentsel dönüşüm projeleri bağlamında üretilen evlerde, tapu harcı muafiyeti uygulanıyor. Birçok vatandaş, yeni kentsel dönüşüm projeleri kapsamında satın aldıkları evler ile ilgili olarak farkında olmadan bu tapu harcı ödemelerini de yapıyor. Dolayısıyla bu miktarı geri almak adına tapu harcı idaresine dilekçe ile başvuru yaparak almak mümkün.

Kimler Yararlanamıyor?

Tapu harcının yanı sıra emlak vergisi ödemeleri de yapılıyor. Fakat emekliler, ev hanımları ve işsizler, 200 metrekareyi geçmemesi ve gelirsiz olma kaidesi ile bu ödemeden muaf olabiliyor. Bu şartları taşıyan vatandaşlar da, para iadesi imkanına sahip oluyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.