Enflasyon Rakamları Açıklandı! İşte Mayıs 2021’in Kira Artış Oranları!

Mayıs ayı içerisinde kira akdini yenileyecek olan kiracılar için, mülk sahipleri tarafından uygulanacak olan kira artış oranı belirlendi. İşte 2020 Mayıs ayının kira zam oranları…

İçerisinde bulunduğumuz ay süresince kira akdini yenileyecek olan kiracılar için, yapılacak olan kira zammı miktarı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu sabah itibari ile açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksine (Yİ – ÜFE) göre, Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilecek olan kira zammı yüzde 10,87 oranında olacak.

İş Yerlerinde Talebe Göre Artış Yapılıyor

Emlak kiralamalarının düzenlenmiş olduğu Borçlar Kanunu’na göre, konut ve iş yerleri için uygulanan kira artış oranı farklı şekilde hesaplanarak uygulanıyor. Konut kiracıları için söz konusu kanun gereğince Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranınca zam yapılması gerekirken, iş yeri kiracısı için sözleşmeye bağlı kalmak koşulu ile 2020 yılına dek mülk sahibi tarafından dilediği oranda artış yapılabiliyor.

Kira sözleşmesinde her iki taraf tarafından yabancı para birimi ile anlaşma sağlanması ve imzalanması durumunda, 5 yıl dolmadığı müddetçe, kira bedelinde herhangi bir değişiklik yapmak mümkün değildir. Fakat aradan geçen 5 yılın ardından yeni kira bedelinin belirlenmesinde, söz konusu yabancı para biriminin değer artışı ya da azalışı da hesaba katılarak, ilgili kanunun 3’üncü fıkrasına göre hareket edilir.

Kiracılara Yüzde 10,87 Oranında Zam Yapılacak

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde aylık olarak yüzde 2,60 oranında yükseliş yaşandı. Yİ-ÜFE, 2020 Nisan döneminde, 2020 Mart dönemine kıyasla yüzde 1,28, 2017 yılının Aralık dönemine kıyasla yüzde 8,03 oranında, 2017 yılının söz konusu dönemine kıyasla da yüzde 4,54 oranında yükseliş kaydetti. Ayrıca toplam 12 ayın ortalamasında yüzde 15,36 oranında yükseliş yaşandı.

Buna göre, Mayıs ayında sözleşmesi yenilecek olan bir kiracı, 1000 TL kira bedeli ile oturduğu evde, yeni sözleşme döneminde 1.153,6 TL’ye oturacak.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.