Emlak Vergisi Tahsilat Dönemi 4 Gün Sonra Sona Eriyor!

Ev sahibi olan vatandaşlar tarafından ödenmesi gereken emlak vergisinde son 4 güne girildi. Vergi mükellefi olup halen daha emlak vergisi ödemesini gerçekleştirmeyen vatandaşlar için son gün 31 Mayıs 2018 Perşembe. Ev hanımları, gaziler, işsizler, emekliler, engelliler ve şehit yakınları ise söz konusu bu vergiyi ödemeyecek.

Bu Vatandaşlar Vergiden Muaf Tutuluyor

Türkiye’de belediyeler tarafından yaklaşık olarak 25 milyon civarındaki ev sahibinden milyarlar değerinde emlak vergisi tahsilatı gerçekleştiriliyor. Bazı vatandaşlar, her sene Mayıs ve Kasım ayı içerisinde olmak üzere iki taksit şeklinde tahsil edilen emlak vergisinden muaf tutulabiliyor. Konuya ilişkin mevcut bulunan yasaya göre, ev hanımları, gazi ve şehit yakınları, engelliler, emekliler, işsiz olup geliri olmayanlar, yetimler ve dullar söz konusu bu vergiyi ödemekle yükümlü olmuyor.

Konu ile alakalı olarak bazı basın kuruluşları tarafından yapılan haberlere göre, ev sahiplerinin sıfır vergi imkanında faydalanabilmesi adına, sahip olunan evin brüt olarak 200 metrekareden küçük olması ve yalnızca bir konuta sahip olunması şartları aranıyor. Ne yazık ki Türkiye genelinde söz konusu bu şartlara haiz olunmasına rağmen emlak vergisi çıkarılan ya da vergi ödemesi gerçekleştiren milyonlarca vatandaş mevcut bulunuyor. Bu durumu engelleyebilmek mümkündür. Vergiden muaf tutulabilmek adına mutlaka ilgili belediyelere müracaat edilerek “Vergi muafiyeti forumu” doldurarak ev sahibinin şahsen başvuru gerçekleştirmesi gerekiyor.

Geriye Dönük 5 Senelik Vergi Ödemesi Talep Edilebiliyor

Herhangi bir bilgisi olmadığı halde emlak vergisi ödemesi gerçekleştiren emekli vatandaşlar, ev hanımları, işsizler, engelliler, gazi ve şehit yakınları, yanlış gerçekleştirilen bu ödemesin geri iadesini talep etmek üzere belediyelere itirazda bulunarak geriye dönük 5 senelik emlak vergisi ödemelerini isteme hakkına sahiptir. Bunun için söz konusu bu vatandaşların belediyelerin ilgili birime müracaat ederek “Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’yi Dayanak Göstererek” düzeltme dilekçesi vermesi gerekiyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.