Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?

Portföy yönetimi; yatırımcıların birikimlerinin para ve sermaye piyasalarında yetkili kuruluşlar tarafından belirli bir hizmet bedeli karşılığında yönetilmesi işlemine verilen addır. Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi ise; bu işlemi gerçekleştiren şirkettir.

Son dönemlerde oldukça yaygın hale gelen yatırım enstrümanlarından “Gayrimenkul Portföy” sistemi, yatırımcılar tarafından yoğun ilgi ile karşılanmaktadır. Ağırlıklı olarak da yabancı yatırımcıların takibinde olan Türkiye’deki bu sistem, sektöre yapılacak olan daha fazla yatırımı desteklemektedir. Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketleri kurmuş oldukları Gayrimenkul Yatırım Fonları sayesinde yerli ve yabancıların bu alanda güvenli bir yatırım gerçekleştirmesini sağlamakta ve ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.

Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi Nedir?

Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi; yalnızca Gayrimenkul Yatırım Fonu oluşturup işletebilecek, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan kuruluş izni alarak kurulabilecek ve yine aynı kuruluştan faaliyet izni alarak hizmet vermeye başlayabilecek özel yetkili bir anonim şirket olarak tanımlanmaktadır. Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi’nin kurulabilmesi adına mevzuatta pek çok sorumluluklar, çalışma şartları ve belli başlı sınırları mevcut bulunmaktadır.

Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketleri’nin oluşturmuş olduğu Gayrimenkul Yatırım Fonları ise nitelikli yatırımcılardan alınan katılım payı ile oluşturulmaktadır.

Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi Nasıl Kurulur?

Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi kurabilmek için bazı şartların yerinde olması gerekmektedir. Hayata geçirilen yeni düzenlemeye göre Portföy Yönetim Şirketleri Tam Kapsamlı ve Sınırlı Kapsamlı olmak üzere iki ana kategoride sınıflandırılmıştır. Tam Kapsamlı Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi’nde gayrimenkul yatırım fonu kurmak, yönetmek, bireysel portföy yöneticiliği, yatırım danışmanlığı ve katılma belgesi alım satımı ile alakalı aracılık faaliyetlerinde bulunabilmektedir. Sınırlı Kapsamlı Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi ise; münhasıran gayrimenkul yatırım fonu kurmak ve yönetmektir.

Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketleri!

Türkiye’de faaliyet göstermekte olan pek çok Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketleri mevcuttur. Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) kaydı bulunan Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketleri ise;

  • 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş.,
  • AKFEN Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş.,
  • ARZ Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş.,
  • KALENDER Gayrimenkul Portföy Yatırım A.Ş.,
  • Omurga Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetim A.Ş.,
  • ORAGON Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi,
  • RE-PİE Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi Şirketi,
  • Vera Venture Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetim Şirketi’dir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.