Gayrimenkul Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır? Avantajları…

Gayrimenkul sertifikası, projelerden herkesin ortak olacak şekilde alabileceği küçük paylara ayrılarak meydana getirilen ve SPK’nın denetimi altında olan bir yatırım aracı olarak tanımlanmaktadır. Bir konut satın alacak kadar maddi durumu olmayan ancak gayrimenkul üzerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, gayrimenkul sertifikası sayesinde yatırıma ortak edilmektedir. Bu doğrultuda alınabilecek olan gayrimenkul sertifikası fiyatı, yatırımcı tarafından belirlenebilirken, bu alanda yapılan yatırım vatandaşlara çeşitli gayrimenkul sertifikası avantajları sunmaktadır.

Gayrimenkul Sertifikası Nedir?

Gayrimenkul sertifikası SPK tarafından düzenlenen ve ihraççıların hayata geçirilen ya da geçirilecek olan çeşitli gayrimenkul projelerinde kaynak olarak kullanılmak üzere ihraç edilen, projeye ait bir bağımsız bölümü ya da bağımsız bölümünün belli bir alanını ifade eden nominal değeri eşit yatırım aracıdır.

Gayrimenkul sertifikası, ihraççılar için sermaye piyasası vasıtası ile çeşitli alternatifler sunmaktadır. Böylelikle konut ya da iş yeri projelerinde inşaat çalışmaları daha hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanabilmekte ve Borsa’da işlem görmesi sayesinde de şeffaflık ile likidite sağlamaktadır. Gayrimenkul sertifikasının ihraç edilmesi ve Borsa’da işlem görebilmesi adına hem Sermaye Piyasası Kurulu’na, hem de Borsa İstanbul’a aynı anda müracaat edilmesi gerekmektedir. Bu sertifikaların gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında, halka arz edilerek ya da edilmeden yatırımcılara devir kaydıyla ihracı mümkün kılınmaktadır.

Gayrimenkul Sertifikası Nereden, Nasıl Alınır?

Gayrimenkul sertifikası, bankalar aracılığı ile şirketlerin talep toplama tarihleri arasında direkt olarak alınabilmektedir. Yatırımcılar diledikleri ya da imkanları olduğu kadar gayrimenkul sertifikası alabilmekte, inşa edilen ya da edilmekte olan projeye ve yatırıma sahip olduğu pay nispetince ortak olabilmektedir. Üstelik gayrimenkul sertifikası, yatırımcının bulunduğu herhangi bir ilden ya da yurt dışından dahi alınabilmektedir. Yatırımcılar ya da yatırım yapmak isteyenler konu ile alakalı olarak çeşitli platformlarda yer alan gayrimenkul sertifikası yorumlarını okuyarak bilgi edinebilmektedir.

Gayrimenkul Sertifikası Avantajları!

Oldukça yeni olan bu yatırım aracı, yatırımcılara çeşitli gayrimenkul sertifikası avantajları sunmaktadır. Örneğin; önceden gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlerin en az bir konut bütçesi ayarlayıp daire satın alması gerekirken, şimdilerde ise yatırımcılar bütçesi kadar daireye yatırım yapabilmekte ve dairenin belirli bir birimine ortak olabilmektedir. Öte yandan gayrimenkul sertifikasının borsada işlem görmesi de yatırımın nakde çevrilmesi konusunda avantaj sağlarken, gayrimenkul sertifikası ile ev satın alabilmek de mümkün olmaktadır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.