Emlak Danışmanları MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli Olacak!

Emlak Danışmanları MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli Olacak!

Altın Emlak Mesleki Yeterlilik Belgelendirme ve Imtihan Merkezi Sorumlusu Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak danışmanlarının mesleki yeterlilik belgesi alabilmesinde bilgileri paylaştı.

Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik gereğince, taşınmaz alım satımı, pazarlanması ve kiralanmasına aracılık ile taşınmaza ilişkin danışmanlık ve yönetim faaliyetlerinde bulunanlar için muafiyetler haricinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi mecburi hale geldi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Mesleki Yeterlilik Belgelendirme ve Imtihan Merkezi Sorumlusu Mustafa Hakan Özelmacıklı “5 Haziran 2018 tarihinden itibaren, gerçek şahıs tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, tecim şirketleri ile öteki tüzel şahıs tacirlerin temsile yetkili kişilerinden minimum birinin, şubelerde ise şube müdürünün görevli emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine haiz olması gerekiyor. Ayrıca işletmede pazarlama ve satış çalışanı olarak çalıştırılan kişilerin de görevli emlak danışmanı (Seviye 5) yada emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinden birine haiz olmaları mecburi hale getirildi” dedi.

Mesleki Yeterlilik Belgesinden Muaf Olanlar

Mesleki Yeterlilik belgesi verilirken bir eğitim ön şartı bulunmadığını belirten Özelmacıklı “Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten ilkin taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, gelir yada kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve MEB onaylı verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaflar için emlak işletmelerine yetki belgesi alırken mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmıyor. Lakin bu belgelerden biri bile noksan olursa Mesleki Yeterlilik Belgesi isteniyor. Bir öteki kural dışı ise, daha ilkin taşınmaz ticareti ile ilgili bölümlerden mezun olanlar için de mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmamaktadır. Mesela, Emlak ve Emlak Yönetimi mezunları bu kapsamda” dedi.

Yetki Belgesi İle Yeterlilik Belgesi Karıştırılmamalı

Yetki Belgesinin, işletmenin taşınmaz ticaretiyle iştigal edilebilmesi Ticaret İl Müdürlükleri tarafınca verilen bir belge bulunduğunu belirten Özelmacıklı “Mesleki Yeterlilik Belgesi ise, 21/9/2006 tarihindeki ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununun 22 nci maddesi çerçevesinde verilen belgedir. İşletmedeki temsile yetkili kişilerinin, şubelerde şube müdürünün ve işletmede pazarlama ve satış çalışanı olarak çalıştırılan kişilerin, MYK tarafınca yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafınca düzenlenen kuramsal ve performansa dayalı sınavlara girip başarıya ulaşmış olmaları gerekmektedir” dedi.

MYK İle TTBS Sistemi Entegre İş Koşturmacasındadır

Özelmacıklı “Mesleki yeterlilik belgesi onaylanan ve iptal edilen kişiler, Mesleki Yeterlilik Kurumunca eş zamanlı olarak Ticaret Bakanlığının Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemine (TTBS) aktarılmaktadır. Mesleki Yeterlilik Belgesi mesleği öğrenen kişilere data ve becerilerini belgelendirme imkanı vermektedir. E-Devlet sistemi üstünden MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sorgulanabilmekte, yeterlilik belgenize ilişik bilgiler görüntülenebilmektedir” dedi.

MYK Tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşuyuz

Özelmacıklı “Altın Gayrimenkul Emlak İnş. Tur. Paz. Tic. A.Ş, 15 Nisan 2019 tarihinde AB-0291-P akreditasyon numarası ile Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafınca akredite edilmiş ve 19 Haziran 2019 tarihinde YB-0217 kodu ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafınca yetkilendirilerek yetki kapsamındaki 17UY0332-4 Emlak Danışmanı (Seviye 4) (Rev. No:00) ve 17UY0333-5 Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliklerinde imtihan ve belgelendirme faaliyetlerine resmen adım atmıştır” dedi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.