Emekliler TOKİ’den Ev Alabilir mi?

Emekliler TOKİ’den Ev Alabilir mi?

Planlı kentleşme ve konut üretimi amacıyla uygulamaya konulan TOKİ, ülke çapında binlerce insanı ev sahibi yapmıştır. Özellikle ev almak için yeterli bütçeye sahip olmayan kişilerin bile, ev hayalini gerçeğe döndüren bir kurum halindedir. Öte yandan ailelerin sahip olduğu bütçelere göre, bu alanda kurum sayesinde ev sahibi olmak biraz daha kolay bir hale geliyor. Özellikle kişilerin bütçelerine yönelik vade ve peşinat oranları sayesinde, diğer giderler etkilenmeden vatandaşlara bu tarz bir imkan sunuluyor. TOKİ aynı zamanda emeklilere özel olarakta pek çok avantajı bünyesinde barındırıyor. Emeklilere bu kurumda konut ayrıcalığı verilirken, daha iyi şartlara sahip bir ev sunulmuş oluyor.

Emeklilere Özel TOKİ

Emeklilerin TOKİ tarafından sunulan evlere sahip olabilmesi için kurum tarafından bazı şartların var olması aranıyor. Buna göre;

  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak
  • Projenin bulunduğu il veya ilçede oturuyor olmak
  • Toplu konut idaresinden daha önce hiçbir şekilde konut satın almamış olmak
  • Kendisine, eşine veya çocuklarına ait olan bir mülkün bulunmaması
  • Aylık olarak toplam hane gelirinin 4.500 TL’yi aşmaması
  • TOKİ konutu için başvuruda bulunan emeklinin Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden emekli olması

Emekliler İçin TOKİ Konutları İçin Belgeler

Eğer hane içinde eşlerin ikiside emekli durumdaysa, başvuruyu sadece birinin yapması yeterli olacaktır. Bunlara dikkat edilerek ve yukarıdaki şartlar tamamen taşınarak aşağıdaki belgeler üzerinden ilgili kuruma başvuruların yapılması gerekir. TOKİ tarafından emeklilerden istenen belgeler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kimlik fotokopisi
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış olan emekli kimlik belgesi veya yine aynı kurumdan alınmış emekliliği ibraz eden belge

Emekliye Ayrılan Konut Oranı %25

Emekliler için TOKİ konutları şu anda toplam konut oranının %25’ini oluşturuyor. Özellikle emeklilerin düşük taksitler üzerinden ev sahibi olmasını sağlayan bu sistem, onlara pek çok açıdan daha donanımlı ev sahibi olma fırsatı veriyor. Taksit tutarlarına baktığımızda ise, emeklilerin 500 TL oranındaki taksitlerle bile ev sahibi olması mümkün bir hale getirilmiş durumdadır. 25 bin emekliye ayda 500 liralık taksitlerle bu tarz bir imkan yaratılmıştır. Öte yandan düşük peşinat tutarlarıyla birlikte bu kişilerin ev sahibi olması, diğerlerine göre biraz daha kolay bir şekilde ilerliyor. Aynı zamanda ilk kurada ismi çıkmayan emekliler için, ikinci kurada da yeni bir başvuru imkanı veriliyor. Bu sayede emeklilerin bu alandaki şansı, diğer kişilere oranla daha fazla oluyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.