Emekliler En Fazla Ne Kadar Kredi Kullanabilir?

En son yapılan araştırmalara göre Türkiye’de yaklaşık olarak 10 milyonun üzerine emekli yaşamını sürdürüyor. Söz konusu bu emekliler ya konut ihtiyacını ya da taşıt ihtiyacını kredi kullanarak karşılamak ve yaşamının sonuna kadar rahat ve konforlu yaşamayı istiyor. Bu nedenle de emekli kredisi adı verilen kredilere başvuruda bulunmak isteyen emekliler, kendileri için sağlanan avantajları, en fazla ne kadar kredi çekebileceklerini araştırıyor.

Emekliler En Fazla Ne Kadar Kredi Kullanabilir?

Bankaların genel yönetmeliğine göre, emekliler için en fazla emekli maaşının yüzde 60’ı kadar aylık ödeme planı oluşturulabilen krediler kullandırılabiliyor. Örneğin; 1000 TL aylık maaş alan bir emeklinin, çekeceği kredide aylık ödeyebileceği maksimum tutar 600 TL olması durumunda bankalar kredi verebiliyor. Söz konusu bu aylı ödeme tutarı 650 TL’ye ulaştığında kredi başvurusu olumsuzlukla sonuçlanabiliyor. Buna göre bir emeklinin en fazla çekebileceği kredi miktarı maaşı göre değişiklik göstermekle beraber, kesin olarak “şu kadar çekebilir” demek mümkün değildir.

Emekliler Ne Kadar Konut Kredisi Çekebilir?

Banka yönetmeliği göz önünde bulundurulduğunda, yine emekliler için kullandırılacak olan konut kredisinde aylık ödemenin, maaşın yüzde 60’ını aşmaması gerekiyor. Üstelik bu durum kredi notuna göre gelişirken, 2 bin TL emekli maaşı alan bir emeklinin aylık ödemesi gereken taksit tutarının maksimum bin 200 TL olması gerekiyor. Buna göre konut kredisi almak isteyen bir emekli için en fazla 90 bin TL’ye kadar kredi kullandırılabiliyor.

Emekliler Ne Kadar Araç Kredisi Çekebilir?

Emeklilerin ödemelerinin düzenli olması ve maaşların devlet güvencesi altında olması sebebiyle hemen hemen her banka emekliler için kredi temin edebiliyor. Fakat bankalar emeklilere taşıt kredisi kullandırırken yaş kriterine de dikkat ediyor. Kanunnameye göre taşıt kredisine başvuruda bulunan emeklinin 65 ile 75 yaş aralığında olması gerekiyor. Ayrıca diğer emekli kredisinde olduğu üzere maksimum çekebileceği kredi miktarı, aylık ödemede maaşının yüzde 60’ını aşmaması gerekiyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.