Ekonomistlerden Merkez Bankası Kararı Yorumu

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2014 yılının ocak ayından bugüne kadar ilk kez öncesinde duyurulan takvimin dışına çıktı ve Para Politikası Kurulu (PPK) yaptı. PPK, yurt içindeki piyasaların kapanması sonrasında toplantı gerçekleştirdi. GLP borç verme faiz oranı 300 baz puan yükseldi. Bu yükselişle de yüzde 13,50 seviyesinden yüzde 16,50’ye yükseldi. Ekonomistler ise alınan kararlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“PPK Sadeleşmeye Gidebilir”

Piyasa beklentisi üzerinde faiz artışı yapıldığını söyleyen Ekonomistler, alınan önlemlerin Türk Lirası varlıkları kapsamında olumlu olduğunu, Merkez Bankası’nın ilerleyen süreçlerde bunun gibi adımları yine atabileceğini düşündüklerini, hatta 7 Haziran günü yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında sadeleşme doğrultusunda yeni önlemlerin de gelebileceğini beklediklerini söylediler.

“Merkez Bankası Kararı Algıyı Tersine Dönüştürdü”

Alınan önlemlerin bankanın piyasada oluşturulan kredibilite ve bağımsızlık kaybı kapsamındaki algıyı tam tersine dönüştürdüğünü söyleyen Ekonomistler, PPK’nın bir hamle şansı daha olduğunu belirttiler.

Merkez Bankası’nın aldığı 300 baz puanlık kararın olumlu olduğunu söyleyen AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, alınan faiz artışı kararının yeterli seviyede olduğunu düşündüğünü, döviz kurunda meydana gelen hareketlilik kapsamında aslında yeterli olmadığını ancak 7 Haziran günü yapılacak olan PPK’da bir hamle şansı daha olduğunu, eğer gerekli görülürse toplantıda yeni adımların gelebileceğini söyledi. PPK karar metninde yeni mesaj olmadığını söyleyen Bürümcekçi, sadeleşme adımını da böylesine acil olarak yapılan bir toplantıda beklemediklerini, bunun piyasanın kafasını karıştırabileceğini, bunun sonucunda da Merkez Bankası’nın istediği kararı alamayacağını söyledi.

Dünkü reel kur seviyelerini değerlendiren Bürümcekçi, kurun aşırı seviyelere kadar çıktığını, Türk Lirasının reel kur kapsamında 2001 krizinin de altındaki seviyelerde olduğunu söyledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.