Ekonomik Durumun İyi Olmasını Bekleyenler Azaldı

TÜİK ve Merkez Bankası’nın birlikte hazırladığı verilere göre vatandaşların ekonomik durumun iyi olma, ekonomiye güven ve maddi durum beklentisi azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 mayıs dönemine ait tüketici güven endeksi verilerini açıkladı.

Tüketici Güven Endeksi Geriledi

TÜİK’in yayımladığı verilere göre tüketici güven endeksi mayıs döneminde nisan dönemine kıyasla yüzde 2,8 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşle de 69,9 seviyesine geriledi. Nisan ayında söz konusu veri 71,9 olarak açıklanmıştı.

Hanenin Maddi Durum Beklentisi Geriledi

Açıklanan verilerde hanenin maddi durum beklentisi endeksine bakıldığı zaman mayısta düştüğü görüldü. Bu düşüş yüzde 1,3 oranında olup, düşüşle birlikte de 89’a geriledi. Aynı zamanda bu gerileme, ilerleyen 1 yıllık süreçteki hanenin maddi durumunun çok daha köyü olacağını bekleyenlerin yükselmesinden kaynaklı olduğu açıklandı.

Ekonomik Durumun İyi Olmasını Bekleyenler Azaldı

Genel ekonomik durum beklentisi incelendiği zaman bu verinin de düştüğü gözlemlendi. Öncesinde 94,7 seviyesinde olan genel ekonomik durum beklentisi yüzde 4,2 oranında düşerek 90,8 seviyesine geriledi. Bu gerilemede, gelecek 1 yıllık süreçteki genel ekonomik durumun daha iyi olmasını bekleyenlerin nisan ayına göre azaldığı görüldü.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi incelendiği zaman yine aynı dönemde geriledi. 72,9 seviyesine gerileyen veri yüzde 2,2 oranında düşüş gösterdi. Bu gerileme ise gelecek 1 sene içerisindeki işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azaldığını gösterdi.

Tasarruf etme ihtimali endeksi de diğer veriler gibi geriledi. Nisan döneminde 28,2 seviyesinde olan tasarruf etme ihtimali endeksi mayıs döneminde 26,8 oranında geriledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.