Dünya’nın En Değerli Markası Belirlendi

Uluslarası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, dünyanın üzerinde en değerli 500 markayı belirlerken, Amazon rakiplerine üstünlük katarak 151 milyar dolar marka değeri ile ilk sırada yer aldı.

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Markası-Global 500 2018” çalışmayı bitirerek sonuçları açıkladı.

Brand Finance’nin yapmış olduğu çalışmadan derlenen bilgilere göre, geçen sene 106,4 milyar dolarlık marka değeriyle üçüncü sırada olan ve değerini bu sene 150 milyar 811 milyon dolara kadar yükselten Amazon, rakiplerini sollayarak listenin ilk sırasına yükseldi.

Geçen seneki sıralamada 107 milyar dolarlık marka değeri ile iki sırada yer alan Apple, bu yılda marka değerini 146,3 milyar dolara yükseltirken sıralamada yerini korudu.

Apple’ı geçen yılın birincisi Google takip etti. Google bu yıl marka değerini ortalama 12 milyar dolar yükselterek 121 milyar dolar olmasına karşın listede üçüncü sırada yer aldı.

Marka değerlerinin sıralandığı listede bu yıl yüzde 161 gibi bir oran ile marka değerini en çok yükselten Çinli içecek firması Wuliangye oldu.  En yüksek değer kaybına uğrayan marka ise yüzde 43’lük bir düşüş ile Japon teknoloji firması Toshiba olarak açıklandı.

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, ülkeler sıralamasında ABD diğer ülkelere fark atarak birinci sırada yer aldı. Listede yer alan ABD’li şirketlerin toplam değeri 2,5 trilyon doları geçti.

Global 500 listesinde marka değerinin yüzde 44’ünü ABD’li şirketler oluştururken, Çinli şirketlerin yüzde 15, Japon şirketler ise yüzde 7’lik bir kısma ulaştığı görüldü.

En değerli markalar listesinde en yüksek paya sahip iş kolu yüzde 20 ile teknoloji oldu. Listenin diğer kısmında ise yüzde 14 bankacılık, Telekom yüzde 10, perakende ve otomabil sektörleri ise yüzde 6’lık pay aldı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.