Demir Vergisi Sıfırlandı Ancak Fiyatlar Sabit Kaldı!

Demir Vergisi Sıfırlandı Ancak Fiyatlar Sabit Kaldı!

Yılın ilk gününde inşaat demiri gümrük vergisi sıfırlandı. Ancak 2018 demir fiyatlarında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı.

Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında bulunan gayrimenkul ve inşaat sektörünün uzun dönemdir istediği sektörde demir gümrük vergisinin kaldırılması 1 Ocak 2018’de faaliyete geçti. 28 Temmuz 2017 tarihinde ise gümrük vergisi oranı yüzde 30 seviyesinden yüzde 10 seviyesine düşürülmüştü. Ancak söz konusu indirim sektör temsilcileri için yeterli düzeyde değildi.

Demir Vergisi Düştü Ancak Fiyatları Arttı!

28 Temmuz 2017’de demir fiyatı 2 bin 110 Türk Lirasıydı. Bu tarihten 5 yıl sonra ise bu fiyat vergi oranı düşmesine rağmen değişmemişti. Demirde vergi indirimine rağmen demir fiyatları yüzde 25 oranında yükselmişti ve 2 bin 650 Türk Lirasına yükselmişti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan demir ithalatçıları ise, demir fiyatlarının son dönemlerde yurt dışında da yüksek fiyatlarda olduğunu, bu sebeple de ithalat esnasında maliyetlerinin bir hayli artış gösterdiğini söylediler.  Dünyanın en büyük 2. çelik ihracatçısı olan tanına Çelik İhracatçıları Birliği ise, ülkemizin bu alanda kötü bir seyir izlediğini, önlem alınması gerektiğini açıkladı. Vergilerin kaldırılmasının çelik sektörü için kötü olduğunu söyleyen Sektör Temsilcileri, ilerleyen dönemlerde konu ile ilgili daha detaylı açıklamalarda bulunacaklarını ve kararlar alacaklarını belirttiler.

Tek Çözüm: İhracat Vergilendirilmeli

Konuyla ilgili değerlendirmelerine yer verilen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyon Başkanı Tahir Tellioğlu ise demirde gümrük vergisinin kaldırılmasının kendileri için önemli olduğunu, fakat bunun kesinlikle sektör fiyatlarını etki etmeyeceğini söyledi. Fiyatların yurtdışında da pahalı olduğunu söyleyen Tellioğlu, tek çözüm yolunun ihracatın vergilendirmesi gerektiğini söyledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.