Değerleme Şirketi Nasıl Kurulur? Değerleme Şirketi Kuruluş Evreleri

Birçok çözüm ortağı lisanslı bir şirket kurma hayali kurar ve bunu hedefler. Bu hedefin gerçekleşmesi içinde tabi ki takip edilmesi gereken yasal yollar bulunuyor.

Birçok çözüm ortağı lisanslı bir şirket kurma hayali kurar ve bunu hedefler. Bu hedefin gerçekleşmesi içinde tabi ki takip edilmesi gereken yasal yollar bulunuyor.

Öncelikle kuracağınız lisanlı şirketinizin bünyesinde 6 adet gayrimenkul değerleme uzmanı yer alması gerekiyor. Bu uzmanlardan ikisinin söz konusu olan şirketin kurucu ortağı olması zorunluluğu bulunuyor. Diğer 4’ünün ise şirketin çalışanları ya da yine ortakları olabiliyor. Bu iki durumun ayrı ayrı maliyetleri de bulunuyor. Yani her şekilde söz konusu olan bu 6 uzmanın maliyetleri gözle görülür durumdadır. Yine bu uzmanlardan biri kurulan şirkette yönetim kurulu üyesi olacak ve onun tek görevi şirket içerisinde usulsüz olarak bir raporlama yapılıp yapılmadığını tespit edip bunu da senede 2 defaya mahsus olmak üzere BDDK’ya raporlamaktır.

Şirkette bu görevi üstlenen kişilere Kalite Kontrol Güvence Sistemi Sorumlusu adı veriliyor. Bu kişi için lisans şartı bulunmuyor. Fakat minimum 4 yıl deneyimli olması gerekiyor. Raporlama yapması ve göreve çıkması yasaktır ve bu kişilerin de lisanslı olması öncelik nedenidir.

Değerleme Şirketi İçin Ne Kadar Sermaye Gerekiyor?

Ayrıca söz konusu olan şirketin kurulabilmesi için ödenmesi gereken sermayenin 260 bin Türk Lirası civarında olması gerekir. Bunun anlamı, şirket kurabilmeniz için banka hesabınızda 260 bin TL olması ve bunu ispatlayarak sermayenize koymanızdır. Eğer ki böyle bir paranız yok ise ve bankadan kredi çekip hesabınızda para olduğunu ispatlamayı ve lisansı aldıktan sonra da krediyi geri kapatmayı düşünüyorsanız bu mümkün değildir.

Çünkü lisansı aldıktan sonra hesabınızda var olan 260 bin TL’yi çekip kredinizi kapattığınız anda, açmış olduğunuz şirketin hesabından kendi zimmetinize para aktarmış sayılırsınız ve devlet sizden çekmiş olduğunuz bu parayı faiziyle hesaba geri koymanızı ister. Çünkü her ne kadar o bankada ki para kendi paranızda olsa, şirket kurulduktan sonra artık şirketin sayılır ve dokunduğunuz her kuruşu geri ödemek zorunda olursunuz. Fakat söz konusu olan bu parayı gerçekten şirketin mobilya, bilgisayar gibi tüm ihtiyaçları için harcarsanız, bunu faturalar ile ispat ettiğinizde bir sorun yaşamazsınız.

TDUB Üyesi Olmanız Gerekir

SPK belgelerini temin ettiğinizi ve lisanları aldığınızı varsayalım. Her ne kadar kurmuş olduğunuz şirketin bir lisansı olsa da bir TDUB üyesi olması gerekir. 2015 yılında belirlenen fiyatlara göre TDUB üyesi olabilmek için 10 bin TL ödeme yapmanız gerekir. Bunun yanı sıra lisanslı olan şirket ortakları da dâhil olmak üzere bütün lisanslı çalışanların 400 TL aidat ödemesi gibi bir zorunluluk da bulunuyor. Bu aşamaların ardından da 4 bin TL olmak üzere (2015 yılı fiyatı) şirket aidatı ödemeleri başlıyor.

SPK Lİsansı Sonrasında BDDK Lisansı Şart!

Şirket için sadece SPK lisansı almış olmanızda yeterli görüdlmüyor. Bunun yanında ayrıca BDDK’dan lisans alamadığınız takdirde bankalardan iş almanız mümkün olmuyor. BDDK tarafından bir şirkete lisans verilebilmesi içinde arşiv, toplantı odası ve çelik dolaplar gibi birçok şart aranıyor. Bunun nedeni hem BDDK’nın hem de SPK’nın lisans vermiş olduğu şirketlerin belli standartların üzerinde olmasını beklemeleridir.

Yine kurulmuş olan şirketin sağlam bir takip programına ihtiyacı vardır. Bunun içinde yaklaşık olarak 10-15 bin TL kadar bir masraf etmeniz gerekir.

Bunlardan başka Türkiye Barolar Birliği de, şirketinizin maliyeti 250 bin TL’den fazla olduğu için şirket bünyesinde bir avukat bulundurmanızı ya da bir avukat ile asgari baro ücretleri şartıyla bir anlaşma sağlamanızı ister. Bunun aksi bir durum gerçekleştiğinde ise her senen sözleşmede yer alan bedel kadar tazminat ödemek zorunda kalacağınızı da tarafınıza bildirir.

[irp posts=”4495″ name=”Başarılı Bir Şirkete Sahip Olmak İçin Yapılması Gerekenler!”]

Her Şey Hazır, Sıra Banka Görüşmelerinde!

Şirketin yasal düzenlemelerinin ardından kurulmasıyla iş almak üzerine çalışmaların başlaması gerekir. Bunun içinde bankalara başvurulur. Fakat iş almak sandığınız kadar kolay olamayabilir. Çünkü yeni bir şirket olduğu için bankalar size iş vermek istemeyebilir ya da şirketinizi yetersiz bulabilir. Ayrıca iş alabilmenizde şirket çalışanlarınızın lisanslı olup olmaması da büyük önem taşır. Eğer ki çalışanlarınız lisanslı değil veya mühendis, mimar gibi meslek gruplarından değilse, yine bankalar şirketinizle çalışmak istemeyebilir.

Ayrıca şirketi kurduktan sonra yaşayabileceğiniz başka bir sıkıntıda Windows’un işletim sistemi avukatları olabilir. Şirket içerisinde kullandığınız bütün programların lisansı olması gerekir. Eğer ki programların lisansı yoksa avukatlar size 1 ay kadar mühlet verir ve lisans almanızı bekler. Bu süre zarfının sonunda lisans alınmamışsa şirketinize çok yüksek rakamlarla cezalar kesilebilir. Ayrıca dijital imza, kayıtlı elektronik posta ve güvenlikli olan web sitesi gibi zorunluluklar size bir hayli pahalıya mal olabilir.

Bir banka sizinle çalışmayı kabul ettiğinde de doldurmanız gereken bir Mesleki Sorumluluk Sigortası adı verilen bir form bulunuyor. Bankaların şart koşmasıyla imzalamak zorunda kaldığınız bu formlar sayesinde, risk miktarlarına göre yıllık 10 ile 60 bin TL arasında değişen skalayı ödemeden daha az bir miktarda anlaşarak kendinizi sigortalatırsınız. Fakat bu durumda bilmeniz gereken bir konu var ki, sunmuş olduğunuz bir raporda herhangi bir hata bulunursa zararınızı sigortanız karşılamaz.

Denetim, Her Yıl Yaptırılmalı!

Yine kurmuş olduğunuz şirketi her yıl bir SPK lisanslı denetim firmasına yaklaşık 10-15 bin TL gibi bir masraflar denetlettirmeniz gerekir.

İşlerinizin yoluna girdiğini ve kazanmaya başladığınızı varsayalım. Şirketiniz ilk kez 20 bin TL civarında bir kar elde etti. Söz konusu olan bu paraya kesinlikle dokunmamanız ve yıl sonunda kadar beklemeniz gerekiyor. Çünkü yıl sonunda kazanmış olduğunuz karın vergisini ödemeniz ve tüm ortaklara kar payı olarak dağıtmanız gerekir.

Kısacası bu işi özetleyecek olursak lisanslı bir şirket kurmadan önce Anonim Şirketi nedir, nasıl olur, nasıl işler tüm bunları bilmek gerekir. Çünkü örneğin, çözüm ortağı iken iade almış olduğunuz KDV’nin yarısını, anonim şirketi iken devlete peşin olarak ödediğiniz için alamıyorsunuz. Dolayısıyla KDV alacaklı bir şirket olarak ortada kalabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra bankalardan almış olduğunuz faturayı kaybedip süresi bittikten ödeme alamadığınız zaman mahkemeye verme gibi bir şansınız bulunmuyor.

1 Görüş

  1. lisanslı bir şirket kurabilmek için tabiki bunun yasal yollları vardır şirketin bünyesinde en az 6 değerleme uzmanı bulunması gerekir şirketin her yıl denetlenmesi gerekir

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.