Çevre Temizlik Vergisi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Ödenir?

Çevre Temizlik Vergisi Nedir? Vergi Ödemeleri Ne Zaman Yapılır? Ödeme Nasıl Yapılır? Çevre Temizlik Vergisi ile ilgili detaylar…

Çevre Temizlik Vergisi, belediyelerin sunmuş olduğu temizlik hizmetlerinden faydalanan taşınmaz sahiplerinin ya da kullanıcılarının ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür. Belediyeler tarafından sunulan bu hizmetlerden faydalanan gayrimenkul sahipleri ise vergi mükellefi olarak kabul edilmektedir. Üstelik bu vergi için yalnızca gayrimenkul sahipleri değil, gayrimenkullerin kullanıcıları olan kiracılar da mükellef sayılmaktadır.

Çevre Temizlik Vergisi Nedir?

Türkiye’de belediyelerin sınırları ve mücavir alanları içerisinde yer alan yapıların meydana getirdiği kirlilik ve çevresel atıklar, belediyeler tarafından giderilmektedir. Sunulan bu hizmetin karşılığında bu yapılarda yaşamını sürdüren ve gayrimenkul sahiplerinden alınan vergiye ise Çevre Temizlik Vergisi adı verilmektedir. Gerçekleştirilen bu Çevre Temizlik vergisi ödeme işlemlerindeki amaç, belediyelerin çevre temizliği adına sunmuş olduğu bu hizmetler için ödenek sağlanması ve hizmetlerin aralıksız olarak devam etmesidir.

Mükellefler için Çevre Temizlik Vergisi hesaplama işlemi, genellikle su tüketim miktarı esas alınmak kaydı ile büyükşehir belediyelerinde 32 kuruş olarak, diğer belediyelerde ise 24 kuruş olarak gerçekleştirilmektedir. Bu durumda çevre temizlik vergisi hesaplama işlemi yapılırken, belirlenen bu rakamlar göz önünde bulundurulmaktadır.

Çevre Temizlik Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Çevre Temizlik Vergisi ödeme işlemleri, yılda iki eşit taksit olmak üzere iki defa ödenmektedir. Bu verginin ilk taksit ödemeleri yer yılın Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilirken, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında gerçekleştirilmektedir.

Buna göre 2018 yılının ikinci taksit Çevre Temizlik Vergisi ödeme işlemleri önümüzdeki ay itibari ile gerçekleştirilecek.

Çevre Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir?

Konutlara ait olan çevre temizlik vergisi, belediyeler tarafından her ay düzenli olarak kesilen su faturalarına yansıtılmakta ve bu şekilde ödenen faturalar üzerinden tahsil edilmektedir. Fakat iş yeri ve diğer amaçlar ile kullanımda olan taşınmazlar için çevre temizlik vergisi ödemeleri daha farklı olarak ödenmektedir. İş yeri ve diğer taşınmazlar yılda iki defaya mahsus olmak üzere iki eşit taksit olarak belirtilen dönemlerde ödeme yapılmaktadır.

Konutlar adına ödenmekte olan çevre temizlik vergisi, genellikle konut sahibi ya da kullanıcısının gerçekleştirmiş olduğu su tüketimine göre belirlenmektedir. Buna göre konutlarda tüketilen su miktarı fazla olduğu takdirde vergi meblağı da artış göstermektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.