Büyükelçiliğini Kudüs’e Taşıyan Ülke Sayısı 3 Oldu!

Tüm semevi dinler için büyük bir önem taşıyan Kudüs, Dünya gündeminden düşmüyor. Filistin ve İsrail arasında uzun yıllardır çözülemeyen bir konu olarak gündemde duran Kudüs tartışmaları, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı Donald Trump tarafından alınan karar sonrasında büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması ile birlikte alevlenmişti. Şimdiyse büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyan ülkeler arasına yenileri eklenmeye başladı.

Birçok ülkenin İsrail büyükelçiliği, ABD tarafından büyük bir adım atılana kadar Tel Aviv’de yer alıyordu. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Doland Trump tarafından alınan beklenmedik bir karar sonrasında ABD Büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmıştı. Trump tarafından atılan bu adım İsrail hükümeti ve vatandaşları tarafından büyük bir coşku ile karşılanırken, ülkedeki bazı futbol takımları, alışveriş merkezleri ve sokakların adı “Trump” olarak değiştirilmeye başlandı.

Neler Olmuştu?

ABD’nin attığı bu adım sonrasında arama motoru Google’ın harita hizmeti olan Google Maps’te de İsrail’in başkenti olarak Kudüs gösterilmeye başlanmış, bu hareket sosyal medyada da büyük bir yankı toplamıştı.

ABD’den sonra büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyan ikinci ülke Guatemala olmuştu. Guatemala sonrasında ise Güney Amerika ülkeleri arasında yer alan Paraguay da İsrail Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdığını duyurdu.

Törene İki Devlet Başkanı Katıldı

Paraguay’ın İsrail Büyükelçiliği’nin Kudüs’teki açılış törenine Paraguay Devlet Başkanı Horacio Carter ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu katılım sağladı. İkili açılış töreni sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yaşanan bu gelişmelere Filistin’den tepkiler sürmeye ise devam ediyor. Kudüs’ün İsrail’e ait olmadığını, Filistin’e ait olduğunu dile getiren gruplar tarafından yapılan gösteriler İsrail askerleri ile çatışmaya dönmüş, gösterilerde 60’a yakın Filistinli vatandaş hayataını kaybetmişti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.