Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Suriye ile İlgili Çağrıda Bulundu!

birlesmis-milletler-genel-sekreteri-suriye-ile-ilgili-cagrida-bulundu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’de işgal aylında bulunan bölgelere insani yardım malzemelerinin ulaştırılamadığını söyledi.

Soçi’deki Suriye Görüşmelerini Değerlendirdi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi’nde gazetecilere bazı açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Soçi şehrinde yapılan Suriye görüşmelerinden sonra konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Antonio Guterres son aydır Suriye’de işgal atında bulunan yerlere hiçbir insani yardım konvoyunun ulaşamadığını bildirerek taraflara çağrıda bulundu ve bölgeye Birleşmiş Milletler tarafından yapılacak olan insani yardımın erişimine izin vermelerini söyledi.

Son Karar Cenevre’de Verilmeli

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, gazetecilere yaptığı açıklamada Suriye konusunu değerlendirdi. Guterres, barış sürecinin anlamlı bir şekilde devam ettiğini, Rusya’nın Soçi şehrinde yapılan görüşmelerde bütün Suriyeliler için bir vizyonun benimsendiğini, bir anayasa komitesi oluşturulmasına ve bu komiteyi Birleşmiş Milletler’in gözetmesine karar verildiğini hatırlatarak oluşturulacak olan anayasa komitesinin bütün Suriyelilerin temsilcisi olması gerektiğini, komite ile ilgili alınacak olan son kararın da Cenevre’de verilmesi gerektiğini söyledi.

Yardım Konvoyları Bölgeye Giremiyor

BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye’ye ulaştırılmak istenen insani yardımlara da değindiği açıklamalarında ülkede kuşatma altında olan bölgelere son 2 aydır Birleşmiş Milletler’in ulaştırmak istediği insani yardımın ulaştırılmadığını belirtti. Gıda yardımı, tıbbi malzemeler gibi yardımları götürmek isteyen hiçbir konvoyun bölgeye giremediğini söyleyen Antonio Guterres Suriye’yi kuşatan taraflara çağrıda bulunarak buna izin vermeleri gerektiğine dikkat çekti.

İnsani Hukuk Kurallarına Uyma Çağrısı Yaptı

Bölgede insanların sağlık sorunları ile karşı karşıya olduklarını vurgulayan Guterres bir an önce yardımın ulaşmasına izin verilmesi, uluslararası insani hukuk kurallarına uyulması ve sivil halkın korunması ile ilgili de çağrı yapan BM Genel Sekreteri kaybedecek bir dakikanın bile olmadığını ifade etti. Guterres ayrıca Suriye’deki rejimin, muhalif grupların ve tarafların üzerinde etki sahibi olan bütün ülkelere de çağrı yaparak Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile işbirliği içinde olmalarını söyledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.