Bankacılık Sektörü 2.1 Trilyon Kredi İmkanı Sağladı!

bankacilik-sektoru-2-1-trilyon-kredi-imkani-sagladi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından elde edilen verilere göre bankacılık sektörünü ilgilendiren bazı hesaplamalar yapıldı.

Bireysel Krediler 67 Milyar Liraya Ulaştı

BDDK olarak bilinen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan elde edilen verilere göre 2017 yılında Türkiye’deki bankalar 214 milyar liralık kurumsal kredi, 67 milyar liralık da bireysel kredi sağlandı. BDDK verileri 2017 yılında bankaların kullandırdığı KOBİ kredilerinin bir önceki yıl olan 2016 yılına göre 4 kat artış sağladığını gösteriyor. 2016 yılında bankalar 21 milyar lira KOBİ kredisi kullandırırken, 2017 yılında KOBİ’lere sağlanan kredilerin tutarı 82 milyar lira oldu.

Katılım Bankaları Hacmini Artırdı

2017 yılında bankalar tarafından müşterilerine kullandırılan toplam kredi tutarında 281 milyar lira oldu. 2016 yılında kullandırılan krediler göz önüne alındığında geçen yıl kullandırılan kredilerin iki katı arttığı öğrenildi. KOBİ kredileri ve bireysel kredilerin toplam, bankaların sağladığı kredilerin içinde en büyük paya sahip oldu. 2017 yılında sağlanan krediler ile katılım bankalarının ve kamu bankalarının kredi hacimleri de artış gösterdi.

Mevduatlar Kredilere Yetişemedi

Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar tarafından ihtiyaç sahibi olan kişi ve kurumlara sağlanan krediler büyük artış kaydederken, mevduatlarda aynı oranda artış olmadı. Bankaların mevduatlarındaki artış 2016 yılında 123 milyar lira olmuştu. 2017’de bankaların toplam mevduatları 131 milyar lira arttı ve 1.3 trilyon liraya ulaştı.

1.4 Milyon TL Cinsinden Kredi Kullandırıldı

2017 yılı genelinde Türk bankalarının kullandırdığı kredilerin miktarının bu derece artmasının nedeninin Kredi Garanti Fonu olduğu biliniyor. Kredi Garanti Fonu ile Hazine destekli kefalet kredileri sağlanıyor. 29 Aralık 2017 tarihinde açıklanan BDDK verilerinden öğrenilen bilgilere göre bankaların kullandırdığı kredilerin toplam tutarında yüzde 19 oranında artış oldu ve 2.1 trilyon lira olarak kaydedildi. Bu tutarın 703.4 milyar liralık kısmı yabancı para cinsinden krediler olurken, 1.4 trilyonluk kısmını da Türk Lirası cinsinden krediler oluşturdu.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.