Banka Faiz Oranlarının Artması Konut Satışlarını Vurdu!

banka-faiz-oranlarinin-artmasi-konut-satislarini-vurdu

Son bir yıldır banka faiz oranlarının sürekli olarak artması ve 2018 yılının başında yüzde 1.14 seviyesine ulaşmasının ardından ipotekli konut satışları ocak ayında düştü.

Konut Satışları Ocak Ayında Yüzde 20.3 Düştü

Geride kalan bir yıldır banka faiz oranlarının sürekli artış kaydetti. Bu yılın başında yüzde 1.14 seviyesini görerek son 18 ayın zirvesine ulaştı. Bu gelişmelerden sonra Türkiye’de ipotekli konut satışlarında ciddi oranda düşüş gözlemlendi. İpotekli konut satışları geçtiğimiz ocak ayında yüzde 20.3 oranında düştü.

100 Bin Liralık Kredide Bir Yılda 17 Bin Lira Artış Oldu

2017 yılının ocak ayında yüzde 0.95 oranında olan bankaların konut kredisi faiz oranları 2018 yılının ocak ayında yüzde 1.14’e yükseldi. Konut satın almak isteyen vatandaşların kredi maliyetleri böylece yüzde 10.2 oranında artmış oldu. Konut kredisi faiz oranlarının bu artışı sebebiyle 100 bin liralık konut kredisi kullanan bir tüketici bundan bir yıl öncesi ile karşılaştırıldığında 17 bin 220 lira daha fazla öder hale geldi.

Konut Satışları Durgunlaştı

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre konut satışları 2017 yılının ilk ayına göre 2018 yılının ocak ayında yüzde 20.3 oranında azaldı ve 28 bin 678 adede geriledi. İpotekli konut satışlarının, toplam satılan konutlar içindeki oranı da yüzde 37.7’den yüzde 29.6’ye indi. Gayrimenkul sektörünün liderleri konut satışlarında durgunluk görüldüğünü, bunun sebebinin de banka konut kredisi faizlerinin yüksel olması olduğunu, bu sebeple tüketicilerin konut satın alma planlarını ertelediğini söylüyorlar.

Vatandaşlar Konut Satın Almaya Sıcak Bakmıyor

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa bu konu hakkında konuştu. Nizameddin Aşa, geride kalan bir yılda konut satışlarının yüksek seviyede olduğu gibi bir algı olsa da satışların arzu edildiği gibi gitmediğini, konut fiyatlarındaki artışın da son bir yılda çok az olduğunu, bu durumun sebebinin konut kredisi faizlerinin çok yüksek olmasından dolayı tüketicilerin konut alımlarına sıcak bakmadığı olduğunu söyledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.