Bakan Zeybekçi Açıkladı! Gümrük Birliği Güncelleme Meselesi Masaya Yatırılacak!

Ekonomi Bakanı Zeybekçi konu ile alakalı olarak yapmış olduğu açıklamasında, yaklaşık iki hafta sonrasında AB ticaret ve ekonomi bakanlarının toplanarak Gümrük Birliği güncelleme meselesinin yeniden masaya yatırılacağını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bakanlık ve İstanbul Sanayi Odası’nın birlikte gerçekleştirmiş olduğu İstişare Toplantısı’na katılım gösterdi. Bakan Zeybekçi söz konusu bu programda gündeme yönelik bir takım açıklamalarda bulunarak, Gümrük Birliği meselesinin, bu ayın 26-27’sinde Bulgaristan’da gerçekleştirilecek olan Avrupa Ticaret ve Ekonomi Bakanları Zirvesi’nde masaya yatırılacağını ifade etti.

Söz konusu olan bu meselenin kesin surette konuşulacağına vurgu yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, şimdiye dek 160 milyar dolar dış ticaret gerçekleştirilen, ihracatın yüzde 50’si yapılan Avrupa Birliği ve Avrupa’daki en büyük ihracatçılardan 5’inci olan, bunun ile beraber Avrupa’daki en büyük ithalatçılardan 4’üncü olan ülke olarak, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğine bir rakam verilmesi gerektiğinde, Avrupa Birliği lehi 5 değerinde, Türkiye lehine ise 3 değerinde olduğunu belirtti. Gerçekleştirilen etki etki değerlendirmelerine göre, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi halinde, Avrupa Birliği’nin daha da büyüme kaydetmesine katkı sağladığını dile getiren Zeybekçi, bazılarının söz konusu bu Gümrük Birliği güncellemesinin Türkiye’ye sağlanan bir imtiyaz olarak görüldüğünü, bu nedenle de güncellenmeyeceğini zannettiklerini, fakat kaybedecek olanların bu kişiler olduğunu belirtti.

Söz konusu olan bu açıklamalarında Bakan Zeybekçi ayrıca, içerisinde bulunduğumuz yılın, sanayileşme alanında ülke tarihinde yeni notlar düşülecek bir yıl olacağını ve bunun için de hükümet tarafından ne gerekiyorsa yerine getirileceğini dile getirdi.

Öte yandan bu alanda gerçekleştirilecek olan çalışmaların yanı sıra enflasyona yönelik verilen mücadelelerin de kontrollü bir şekilde, tüketime yönelik paranın, finansmanın maliyetini indirgenmesini de kimsenin beklememesi gerektiğini ifade etti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.