Avrupalıların Yerini Ortadoğulu Emlak Yatırımcıları Aldı!

Türkiye’de yaklaşık olarak 10 yıl öncesinde Avrupalılar tarafından konut satın alma yarışı yapılırken, şimdilerde Avrupalılar geri çekilerek yerini Ortadoğululara bıraktı.

Türkiye üzerinde gayrimenkule yatırım yaparak konut satın alan Avrupalı yatırımcılar konutlarını satarak ülkeden çekildi. Yaklaşık olarak 10 yıl öncesine kadar İrlanda, Hollanda, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerden Avrupalı yatırımcıların yoğun talepleri alınırken, şimdilerde söz konusu olan bu talepler İran, Kuveyt Suudi Arabistan gibi Ortadoğulu yatırımcıları tarafından alınmaya başladı.

En Çok Talep Irak’tan Geldi

Konu ile alakalı olarak bazı yayın kuruluşları tarafından yapılan haberlerde, TÜİK tarafından verilere göre, 2017 yılında, 2016 yılına kıyasla yabancı yatırımcılara gerçekleştirilen konut satışları yüzde 22 oranında yükselişe geçti. 2017 yılından Türkiye üzerinden en fazla konut satın alan Ortadoğu ülkesi ise Irak olarak kayıtlara geçti.

Ülkelerinde Güvende Olmadıklarını Hissedenler Türkiye’ye Yöneliyor

Kuşadası Emlakçılar Derneği Başkanı Müslüm Yıldırım konu ile alakalı olarak yapmış olduğu açıklamasında, Ortadoğulu yatırımcıların, Türkiye’yi güvenli bir liman olarak gördüklerini ifade etti. Belli bir zaman diliminde İrlanda, Hollanda, Almanya gibi Avrupa ülkelerinden gelen yatırımcıların ülkeden konut satın aldığını dile getiren Yıldırım, söz konusu olan bu Avrupalı yatırımcıların Türkiye’de kendilerine özel mahalleler, siteler oluşturmaya başladığını, kimilerini yatırım amaçlı alırken, kimilerinin ise ikliminden ötürü aldığını anlattı. Şimdilerde ise Avrupalı yatırımcıların devrinin kapandığını ve yaklaşık yüzde 80 civarının mülklerini satıp ülkeden çıktığını aktardı. Kalan yüzde 20sinin ise ülkede yerleşik olanlar olduğun da belirten Dernek Başkanı Yıldırım, artık Arapların Türkiye’ye karşı yoğun bir ilgi gösterdiğini, Ortadoğu ülkelerinin dış pazarlardaki yatırımları açısından Türkiye’nin revaçta olduğunu açıkladı. İran ile başlayan Ortadoğulu ülkelerin yatırım taleplerinin Suudi Arabistanlılar ve Kuveytliler ile sürdürdüğü, ülkelerinde kendini güvene hissetmeyenlerin Türkiye’ye yöneldiğini de belirtti. Öte yandan Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için sağlamış olduğu kolaylıklar ve teşviklerin de etkisinin olduğunu ifade eden Yıldırım, bu nedenle taleplerin bu denli yoğun olduğunu açıklamalarına ekledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.