AVM ve Havalimanlarında Sıfır Atık Projesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, gündemde olan Sıfır Atık Projesi hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, gündemde olan Sıfır Atık Projesi hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Öztürk yaptığı açıklamada Sıfır Atık Projesi’nin yaygılaştırılması amacı ile yeni bir sistem geliştirmekte olduklarını, bu sistemde belirlenen şartları yerine getirebilen alışveriş merkezi ve havalimanları için ‘yeşil’ statünün verileceğini ifade etti. Yaklaşık 1 aylık süre zarfında AVM’lerde bu projenin uygulanmaya konulmasının talep edileceğini ifade eden Öztürk, Sıfır Atık Projesi ile birçok kurum ve kuruluş tarafından uygulama çalışmalarının başladığını, projenin tüm kurumlara yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini aktardı.

Sıfır Atık Projesi’yle Doğa Korunuyor!

Öztürk, Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye’deki bakanlık binalarından atık çıkmadığını ifade ederken, her türlü maddenin geri kazandırıldığını, mevcut atıkların başka sektörlerde hammadde olarak kullanıldığını, bu sayede su, toprak ve havanın kirlenmesinin önlendiğini, sera gazı ve karbondioksit salınımının da önemli ölçüde azaltıldığını ifade etti.

‘Sıfır Atık Projesi’nin geliştirilmesi ve yayınlaştırılması adına bir sistem getirdiklerini ifade eden Öztürk, birtakım şartların belirlendiğini, bu şartları sağlayan AVM ve havalimanları için ‘yeşil’ statünün verileceğini ifade etti. 1 aylık süreçte AVM’lere projenin devreye girmesi için talimat verileceğini aktaran Öztürk, AVM yönetimlerini Ankara’ya davet edeceklerini, AVM’lerin ciddi bir ambalaj atığı oluşturduğunu, yemekhane ve fast foodlarda ciddi bir kızartma yağı atığının oluştuğunu, bu yağların toplanarak biodizel üretiminde kullanılabileceğini ifade etti.

10 Milyar TL’lik Geri Dönüşüm Ekonomisi

Türkiye’nin yıllık bazda yaklaşık 10 milyar Türk Lirası tutarında bir geri dönüşüm ekonomisini oluşturmayı başardığını ifade eden Öztürk, geri dönüşümün sadece ambalaj ile ilgili olmadığını, demir, çelik, hayvan gübresi, kompos üretiminin de hesaba katılması ile birlikte ciddi bir rakamın ortaya çıktığını kaydetti.

2023 Hedefi Yüzde 35!

Ana hedefin biyobozunur adı verilen yemek, sebze, park ve bahçe atıklarının çöp alanına giderek çevreye zarar vermesinin engellenmesi olduğunu kaydeden Öztürk, bu konuda Türkiye’nin orta sıralarda yer aldığını, 2023 yılına kadar hedefin yüzde 13’ten yüzde 35’e kadar çıkmak olduğunu ifade etti.

2019 yılı itibariyle plastik torba kullanımın ücretli hale geleceğini belirten Öztürk, bunun yasak değil de paralı olacağını, bunun da vatandaşların pazara ve markete giderken bez torba koyarak gitmeye başlayacağını, ekolojik dengeye ciddi zarar veren plastik torbaların denizler için ciddi tehdit oluşturduğunu, bu uygulama ile bu konuya bir çözüm üretilmiş olacağını kaydetti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.