AVM Çöplüğü Gerçek Mi Oluyor? AVM Sayısı 465’e Çıkacak!

Bu yılın ikinci çeyrek dönemi itibariyle Türkiye'de aktif olan AVM sayısı 400'e ulaşmayı başardı. İnşaası devam eden 65 adet yeni AVM ile birlikte Türkiye'nin AVM çöplüğüne dönme deyimi gerçekliğe yaklaşıyor.

Bu yılın ikinci çeyrek dönemi itibariyle Türkiye’de aktif olan AVM sayısı 400’e ulaşmayı başardı. İnşaası devam eden 65 adet yeni AVM ile birlikte Türkiye’nin AVM çöplüğüne dönme deyimi gerçekliğe yaklaşıyor.

Türkiye genelinde yer alan AVM’lerin sayısı 2017 yılının ikinci çeyreği itibariyle 400’e ulaştı. İnşaat aşamasında olan 65 AVM ile birlikte çok yakın dönemde Türkiye genelindeki toplam AVM sayısı 465’e kadar ulaşacak.

Alışveriş Merkezleri, Türkiye’de sosyal yaşantının en önemli parçası olarak gözükse de, maalesef şehir esnafları durumdan oldukça şikayetçi. Son yollarda sosyal yaşantıda artan ivmenin, AVM’lerin açılmasını da etkilediği kaçınılmaz bir gerçek olurken İstanbul’un 125, Ankara’nın ise 32 AVM’ye ulaşması birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor.

400 Adet Aktif AVM!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) tarafından, Türk Ekonomi Bankası (TEB)’in desteği ile her çeyrek dönemde hazırlanan Türkiye Gayrimenkul Sektörü Çeyrek Raporu, 2017 yılının ikinci çeyreğ için de hazırlandı. Hazırlanan rapordaki verilere göz atıldığında Türkiye’deki aktif Alışveriş Merkezleri’nin sayısı 400’e ulaştı. Yapım aşamasında olan alışveriş merkezlerinin de tamamlanarak faaliyete geçmesi ile birlikte Türkiye’deki AVM’lerin sayısı çok kısa bir süre zarfında 465’e ulaşacak.

[irp posts=”5716″ name=”Düzensiz AVM’ler Şehir Mimarisini ve Ekonomiyi Zedeliyor!”]

GYODER tarafından hazırlanan Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2017 2. Çeyrek Raporu’na göre AVM’lerdeki kiralanabilir alan, 2016 yılının ikinci çeyreğine oranla yüzde 5 oranında bir artış yaşadı. 11 milyon 793 bin 752 metrekarelik bir kiralanabilir alana sahip olan AVM’lerde kiralanabilir alan stoku olarak yüzde 38’lik dilime sahip olan İstanbul birinci sırada yer aldı.

Ziyaretçi Endeksi 99’da Kaldı!

Perakende Ciro Endeksi ikinci çeyrek içerisinde 220 olarak ölçülürken, Ziyaretçi Endeksi de 99 olarak kayıtlara geçti. 1.000 kişiye 148 metrekare kiralanabilir alan olarak bir veri paylaşan GYODER, Türkiye geneli ilk üç sırada 303 metrekare ile İstanbul, 277 metrekare ile Isparta ve 267 metrekare ile Bolu’nun yer aldığı ifade edildi. Yatırımı planlanan ve 2019 yılına kadar inşa edilecek olan yeni AVM’ler ile birlikte ülke genelinde 1.000 kişiye 176 metrekarelik kiralanabilir alanın düşmesi de yapılan tahminler arasında.

İstanbul’da Tam 125 AVM!

Türkiye genelinde aktif olarak faaliyet gösteren AVM’lerden 125 tanesinin İstanbul’da olduğunu belirten GYODER, 32 adet AVM ile Ankara’nın ikinci sırada, 23 adet ile İzmir’in de üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

AVM Sayısı ile Okur-Yazarlık oranının arasında bir kıyaslama yapan GYODER Raporunda, satın alma gücünün, eğitim düzeyinin, okuryazarlık oranının daha yüksek olduğu Marmara Bölgesi’nde AVM’lerin daha sık olduğu, Marmara’yı bu konuda İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi’nin takip ettiği belirtildi.

GYODER tarafından hazırlanan ikinci çeyrek raporunda önemli başlıklardan bir tanesi de turizm sektörü oldu. İkinci çeyrek için hazırlanan raporda; 2017 yılının ilk yarısında Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 28’inin Antalya’ya, yüzde 37’sinin de İstanbul’a geldiği belirtilirken, yüzde 5’lik oran ile Muğla’nın da üçüncü sırada yer aldığı ifade edildi.

Rusya ile olan ilişkilerin düzelmesi ile birlikte 2016’nın ilk çeyreğine oranla yüzde 50’lik artış yaşayan Antalya’ya tam 3.3 milyon turist geldiğinin ifade edildiği raporda, verilere bakıldığında turizm sektörünün de eski performansına döndüğü ifade edildi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.