Asgari Ücretle Çalışanlar TOKİ’den Konut Alabilir mi?

Asgari Ücretle Çalışanlar TOKİ’den Konut Alabilir mi

Ülkemizin çok büyük bir çoğunluğu asgari ücretle birlikte yaşam mücadelesi vermektedir. Öte yandan kira giderleri de buna eklenince, olay içinden çıkılamaz bir hale geliyor. Günümüzde en çok merak edilen durumlardan biride asgari ücretlinin sahip olduğu aylık gelirle, TOKİ üzerinden ev alıp alamayacağıdır. Asgari ücretliye TOKİ tarafından evin verildiğini ama bunun içinde bazı şartların gündeme geldiğini belirtmek gerekiyor.

Asgari Ücretli TOKİ’den Nasıl Ev Alabilir?

Asgari ücretle çalışan kişinin geliri kısıtlı olduğundan dolayı, düşük taksitlere sahip olan konutları alma ihtimali bulunuyor. Yani kurum tarafından sağlanan yüksek fiyata sahip konutların asgari ücretli için konuşulmayacağını bildirmeliyiz. Bunun yanında 3+1 gibi ev tiplerinin de bu maaş tipiyle çalışan kişiler için uygun olmadığını belirtmek gerekiyor. Aynı zamanda asgari ücretliye verilecek olan konut sayısının kurum tarafından sınırlandırıldığını bildirmek gerekir.

Asgari Ücretliler İçin Başvuru Belgeleri

Asgari ücretle birlikte çalışan kişiler için, başvurunun tamamlanması için bazı belgelerin tam olması isteniyor. Bunların eksik olması durumunda ise, buna uyulmadığından dolayı başvurunun geçersiz olma ihtimali vardır.

  • Başvuru sahibine ait olan kimliğin fotokopisi
  • Şehit aileleri, dul ve yetimler tarafından alınmış olan hak sahipliği belgesi
  • Harp ve vazife malulleri tarafından ilgili kurumlardan alınmış olan belge

Asgari Ücretli Nasıl Ödeme Yapabilir?

Asgari ücretle TOKİ evinin alınması için, başvuru belgelerini hazırlayarak en yakındaki ilgili bankalar üzerinden başvuruyu gerçekleştirmek gerekir. Kurum tarafından anlaşma sağlanan bankalar arasında ise Halkbank ve Ziraat Bank vardır. Bu bankalara gidildiğinde aynı zamanda kurum tarafından her daireye özel olarak belirlenen peşinat tutarının yatırılması istenecektir. Peşinat tutarıda yine asgari ücretlinin bütçesini aşmayacak şekilde planlanmış durumdadır. Eğer asgari ücretle çalışan kişi çok zor bir durumda bulunuyorsa ve peşinatı ödeme imkânı yoksa, TOKİ için kredi almayı seçebilir.

Bu durumda yapılması gereken şey ise, kurumun anlaşmalı olduğu bankalara başvurarak kredi alma durumunu sorgulamasıdır. Şu anda Halkbank ve Ziraatbank TOKİ ile anlaşmalı durumda olduğundan, buradan daha iyi imkanlara sahip bir şekilde kredi alabilme hakkı bulunur. Aynı zamanda diğer bankalara oranlar buradaki faiz oranları daha uygun bir şekilde tutulmuştur. Yalnız kredi notu yeterli seviyede olmayan kişilere kredi çıkma ihtimali son derece düşük olur. Bu kişilere kredi verilebilmesi için, kefil gibi farklı şartlar aranabilir. Yani bu kişileri daha zorlu bir yol beklemektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.