Arsa Tapu Harcı Fiyatları ve Hesaplama

Tapu harcı masrafı, bir taşınmaz malın alım – satım işlemleri esnasında alıcı ve satıcı tarafından ödenmesi zorunlu olan bir masraf olarak tanımlanmaktadır. Konut ve iş yerleri için ayrı, arsa ve arazi için ayrı ödenmekte olan bu masraf, birbirinden farklı oranlar üzerinden hesaplanmaktadır. Arsa tapu harcının ne kadar olduğunu belirleyebilmek adına, oranları yazılı olan mevzuattaki gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu ve kadastro harcı olarak belirtilen ve emlak vergisi değerinden daha düşük olmamak kaydı ile beyanda bulunulan devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplama yapılmaktadır.

Arsa Tapu Harcı Fiyatları

Diğer taşınmaz mallarda olduğu üzere arsa alım – satım işlemleri için de Tapu dairelerine ödenmesi gereken belli bir miktar tapu harcı mevcut bulunmaktadır. Çoğu zaman yatırım amaçlı olarak satın alınan arsa ve arazilere yönelik işlemler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı tapu dairelerinde gerçekleştirilmektedir. Arsa tapu harcı fiyatları da dahil olmak üzere konuya ilişkin gerçekleştirilen bu işlemlerin içeriği ise, mevzuat kapsamında belirlenmektedir.

Arsa tapu harcı fiyatları, arsanın satış değerine göre değişiklik göstermektedir. Arsanın satış değeri düşük olduğunda ödenmesi gereken tapu harcı da düşük meblağlarda olmakta, satış değerinin yüksek olması halinde ise daha yüksek olmaktadır.

Arsa Tapu Harcı Hesaplama

Arsa tapu harcı hesaplama için esas alınan oranlar bin 20 olarak bilinmektedir. Bu hesaplama işlemine bir örnek gösterilecek olursa; 100 bin TL değerinde bir arsanın satışında, hem alıcıdan, hem de satıcıdan tahsil edilmesi gereken harç masrafı 2 bin TL, toplamda 4 bin TL olmaktadır. Bunun dışında vatandaşların tapu dairelerinde ödemesi gereken döner sermaye masrafı da mevcut bulunmaktadır ki, bu masraf yaklaşık olarak 103,50 TL civarındadır.

Arsa Tapu Harcı Ödemesi Nereye ve Nasıl Yapılır?

Arsa tapu harcı ödeme, çeşitli kanallar aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir. Vatandaşlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile anlaşmalı olarak bankaların şubeleri ya da ATM’leri üzerinden arsa tapu harcı ödeme işlemini gerçekleştirebilirken, ayrıca yine genel müdürlüğün oluşturmuş olduğu e-Tahsilat sistemi üzerinden online olarak kredi kartıyla ödeme yapabilmektedir. Arsa tapu harcı ödemesi gerçekleştirilen arsanın satış işlemleri de kolaylıkla tamamlanabilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.