Arsa Sahipleri Artık O Konutlar İçin KDV Ödeyecek!

KDV Kanun Tasarısı’nın on maddesi daha TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda onaylandı. Onaylan bu maddelere göre, arsa karşılığı gerçekleştirilen inşaatlarda, arsa sahibi müteahhitten aldığı konut ya da iş yer adına KDV ödemesi gerçekleştirecek.

Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı ‘ndaki toplam on madde daha Plan ve Bütçe Komisyonu’nun onayından geçti.

Konu ile alakalı olarak bazı yayın organları tarafından yapılan haberlere göre, arsa karşılığı gerçekleştirilen inşaatlarda, müteahhitten konut ya da iş yeri alan arsa sahibinin KDV ödemesi gerekecek. Müzayede yerlerinde satış gerçekleştirenler de KDV mükellefi olacak.

Fazla Ödenen KDV Mükellefe İade Edilebilecek

Öte yandan yine kabul edilen bu maddelere göre, olması gerekenden çok ya da yersiz bir şekilde hesaplanan ve ödemesi Hazine’ye gerçekleştirilen vergiler, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek olan usul ve esaslar doğrultusunda mükellefe iade edilebilecek. İadenin gerçekleştirilebilmesi adına da öncelikle işlem ile alakalı olan beyanlardaki yanlışlık giderilecek, haddinden çok ve yersiz hesaplanan vergi gayrimenkulün satıcısı tarafından alıcı tarafa geri verilecek.

Belediyelere ait olan Katma Değer Vergisi mükellefiyetleri ise, belediyeler adına değil iktisadi işletmeleri adına gerçekleşecek.

Aralarında yarı yarıya ya da daha çok ortaklık ilişkisi bulunan firmalarla kamu kurumları bünyesindeki iktisadi işletmeler adına ayrıyetten değil de birleştirilmiş bir şekilde KDV beyannamesi sunma olanağı tanınacak.

Maliye Bakanlığı, Katma Değer Vergisi beyannamesinin birleştirilmesine yönelik, minimum yüzde 50 oranında ortağı diğer KDV mükellefleriyle beraber grup KDV mükellefiyeti ortaya çıkarmakla görevli olacak.

Üstelik arsa sahibine bırakılacak olan konut ya da iş yerine yönelik arsa payının müteahhide devredilmesi mevzu bahis olmadığından, mülk sahibine kalacak söz konusu gayrimenkullerin maliyetinin belirlenmesinde, arsa payı esas alınmayacak.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.