250 Baz Puan İndirim Konut Kredisi Faizlerini Düşürecek mi?

250 Baz Puan İndirim Konut Kredisi Faizlerini Düşürecek mi?

250 Baz Puan İndirim Konut Kredisi Faizlerini Düşürecek mi?

Merkez Bankası Ekim ayı para politikası faizlerinde 250 baz puan daha indirim uyguladı. Beklentinin üstünde gelen sert faiz indirimi sonrasında bankaların konut kredisi faiz oranlarının da düşmesi umut ediliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) dün yapmış olduğu izahat ile Ekim ayında yedi gün vadeli repo faizlerinde 250 baz puan indirim uygulayarak %14’e çektiğini duyurdu. Merkez Bankası Temmuz, Eylül ve Ekim olmak suretiyle son üç görüşmede toplamda 1000 baz puanlık indirim gerçekleştirerek faiz oranlarını %24’den %14’e düşürmüş oldu.

TCMB’nin piyasaların beklentisinin ötesinde gerçekleşen sert faiz indirimi sonrasında ABD’nin yaptırımları kaldıracağını açıklaması ile güne 5.74 seviyesinde başlamış olan dolar 5.77 seviyelerine yükseldikten sonrasında düşmeye başladı. Dolar kuru bugün sabah saatlerinde 5.77 seviyesinde seyrediyor. Borsa İstanbul ise kayıplarının bir bölümünü tekrardan kazanmıştır. Dün gün içinde 9 Ekim sonrasında ilk kez 1000 puanın üzerine çıkan BITS 100 bugün sabah saatlerinde 1.350 puan seviyesinde seyrediyor.

Suriye operasyonun oluşturduğu riskler ve yükselişe geçen dolar kurunun etkisiyle birçok bankada durağanlaşan ya da yükseliş yönlü seyreden kredi faiz oranlarının Merkez Bankası’nın sert faiz indirimi ile tekrardan düşüş yönünde hareket izlemesi umut ediliyor.

Merkez Bankası’nın son iki faiz indirimi derhal arkasından kamu bankalarından sert kredi faiz indirimleri gelmişti. Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank kampanyalı konut kredisi faiz oranlarını %1’in altına, kampanyalı taşıt kredisi faiz oranlarını %0.50’nin altına ve gereksinim kredisi faiz oranlarını da %1.25’e çekmişti. Tüketicinin beklentisi hem hususi bankalardan hem de kamu bankalarından faiz indirimlerinin devamının gelmesi yönünde.

Bankalar içinde konut kredisi için uygulanan en düşük faiz oranı şirket anlaşmalı konut projeleri için uygulanan %0.79 seviyesinde. En düşük kampanyalı konut kredisi ise kamu bankalarının kampanyası dahilinde 0.99 olarak uygulanıyor. Hususi bankalardaki en uygun konut kredisi faizi ise %1.07 olarak uygulanıyor.

Eylül ayın TÜFE oranlarının tek haneye düşmesi ile enflasyon endeksli konut kredisi faiz oranları da %0.96’ya geriledi. Enflasyonda düşüşün devam etmesi beklenirken enflasyon endeksli konut kredisi faizlerinin de buna bağlı inmesi umut ediliyor.

KrediPazari.com’un araştırmalarına bakılırsa 250.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede en düşük toplam geri ödeme miktarı 514.000 TL oluyor. Söz mevzusu kredinin aylık taksit miktarı ortalama 4.280 TL’ye karşılık geliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.