2020 Yılında Konut Sektörü Yükselişe Geçecek!

2020 Yılında Konut Sektörü Yükselişe Geçecek!

Son yıllarda ekonomide yaşanmış olan dalgalanmaları değerlendiren uzmanlar 2020 yılının konut sektörü için altın yıl olacağını söylüyor. PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, 2020 senesinde yabancı konut satışları başta olmak suretiyle tüm konut satışlarında artış beklediklerini dile getirdi.

Yabancı Konut Satışında Son Durum

Türkiye’de, 2003-2017 yılları aralığında OECD verilerine nazaran yılda averaj yüzde 5,8 gelişme yaşandı. Bu dönemde 193 milyar dolar direkt yatırım yapılmış oldu. Gayri safi yurt içi hasıla 2013’de zirve yaparken, 2018 yılından itibaren ibre tersine döndü. Her ne kadar ekonomide işler yolunda gitmese de, son 15 yılda Türkiye’de en büyük yatırım inşaat sektöründe yapılmış oldu. PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, yabancı konut satışlarını değerlendirerek Mart/2019 ayı itibariyle yabancılara gayrimenkul satış paritesini üst düzeye çıkardıklarını dile getirdi.

Yabancı mülk sayısı 2019 senesinde 316 bin 52’ye ulaşarak üstün derece elde etti. Iraklılar yabancı konut satılmasında ilk sırada yer aldı. Türkiye genelinde 105.046 tane konut satışının yapıldığını belirten Yusuf Boz, bunun 3.129’unun yabancılara satıldığını belirterek bunun büyük bir sayı bulunduğunu dile getirdi.

Konut Sektöründe Beklenti Hangi Yönde?

PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, Temmuz ayı itibarı ile gayrimenkul satış sayısının 1 milyon 99 bin 430 rakamına ulaştığını belirtti. Konuyla ilgili değerlendirme icra eden Boz, konut kredisindeki faiz indiriminin 2019 yılı içinde ipotekli konut satışlarını arttıracağını dile getirdi. Konut satışlarında tüketici ve itimat endeksinin mühim bulunduğunu belirterek; “Ağustos’ta tüketici itimat endeksinin Temmuz ayına nazaran yüzde 3.1 oranında artarak 58,3 rakamına ulaştı. İnşaat sektörü itimat endeksi ise 52,4 iken iken Ağustos ayında yüzde 6 artarak 55,5 oldu.” diye mevzuya açıklık getirdi.

Gelecek günlerde yerli ve yabancı konut satışlarındaki beklentilerini sıralayan PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“2019 yılının ilk 5 ayında mortgage sektörü yüzde 3 küçüldü. Ekonomik olumsuzluklar sebebi ile inşaat sektöründe kriz yaşandı ve emlak satışları durma noktasına geldi. 31 Mart seçimleri sonrası ekonomideki negatif gidişatın inşaat sektörüne olan negatif tesirleri devam etti. Türkiye genelinde konut satışları Temmuzda Haziran ayına nazaran yüzde 48,6 oranında azaldı. İpotekli konut satışları bundan önceki senenin aynı ayına nazaran yüzde 84,6 azaldı. Buna rağmen yabancıya konut satış oranı bundan önceki yıllara nazaran yüzde 71.3 arttı. Daralmayı aşma sürecinde yabancıya konut satışları fazlaca mühim hale geldi.

Yabancılar ve Gurbetçiler Türkiye’de Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

Türkiye genelinde son dönemlerde konut satışlarının düşmüş olduğu bir gerçek. Yabancıya konut satışındaki artış ise 2020 senesinde da ümit vadediyor. Yabancıların ve gurbetçilerin Türkiye’de konuta yatırım hayata geçirmeye devam ettiğini belirten Yusuf Boz, yabancıya konut satışındaki artışları şu şekilde değerlendirdi:

“Finansman kaynaklarının banka olduğu düşünüldüğünde, kredi faizlerinin yerli yatırımcı için fazlaca ta cazip olmadığı bir gerçek. 2017 senesinde konut piyasasındaki gelişme ivmesi gerilemeye başlamıştı. Buna karşın konut satışları devam etti. 2019 senesinde da benzer bir durum görüyoruz. Aradaki fark yalnız sınırı olan oranda artışların görüldüğü bölgelerin daha çok olması. İvme kaybının 2017 yılından sonrasında Haziran 2018-Haziran 2019 arası konut satışı Türkiye genelinde yüzde 23 azaldı. Aslında biz bu durumu PropertyTR olarak gerilemeden fazlaca hareketsizlik olarak görüyoruz. Bunun sebebi de yüksek faiz oranlarının yarattığı güvensizlik.Kredi faiz oranları yanında dövizin yükselmesi ve konut fiyatlarındaki beklenen düşüşün yaşanmaması yabancı gayrimenkul satışlarını etkiledi. Mart/2019’da yabancı gayrimenkul satışlarında İstanbul ilk sırada yeralıyor. PropertyTR, İstanbul’da yabancı konut satılmasında önder bir firmadır. Antalya, Ankara ve Bursa İstanbul’u takip ediyor. İstanbul’da yabancılara konut satışı 1.520 iken, Antalya’da 626, Ankara’da 173 olarak gerçekleşti. Bizler PropertyTR olarak 2020 senesinde inşaat sektörü ve bilhassa yabancıya konut satışları için altın yıl olacağını düşünüyoruz.”

Konut Satışları Artacak mı?

Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesinden sonrasında kamu bankaları da kredi faiz oranlarını düşürdü. Ortalama yüzde 0,99’dan süregelen faiz oranları ile konut kredisi alınabiliyor. Uzmanlar kredi faiz oranlarındaki bu düşüşün gayrimenkul satışlarını hareketlendireceğini söylüyor. Ödemelerin kolaylaşması yatırım yapmak için bir fırsat olarak görülmeye başlandı. Düşük faiz oranları ve uygun taksitlerle yatırım yapmak için iyi bir süre bulunduğunu belirten uzmanlar bu fırsatın kesinlikle değerlendirilmesi icap ettiğini vurguluyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.