2020 Ocak’ta İnşaat Maliyetleri Bir önceki Aya Göre %5 Arttı

2020 Ocak’ta İnşaat Maliyetleri Bir önceki Aya Göre %5 Arttı

2020 Ocak’ta İnşaat Maliyetleri Bir önceki Aya Göre %5 Arttı 

Konut maliyetleri bir ay içinde %5 artış gösterdi. Düşen konut kredisi faizlerinin tesiri sonucu talepteki yükseliş ve konut maliyetlerindeki artış mevsimsel etkilerle birleşince konut fiyatlarının bahar aylarında sert yükselişler göstermesi planlanıyor.

2018 senesinde yaşanmış olan kur krizi sonrasında girdi maliyetlerinin artması ile hızla yükselişe geçen konut maliyetleri ortalama iki senedir yükseliş yönünde hareket ediyor. Son açıklanan verilere nazaran 2020 Ocak ayında İnşaat maliyet endeksi bundan önceki aya nazaran %5,09, bundan önceki senenin aynı ayına nazaran %9,31 arttı. Bir önceki aya nazaran araç-gereç endeksi %1,79, işçilik endeksi %12,07 arttı. Ayrıca bundan önceki senenin aynı ayına nazaran araç-gereç endeksi %5,85, işçilik endeksi %16,63 arttı.

Konut maliyetlerinde uzun süredir devam eden artış sonrasında yeni konut tutarları yükselerek piyasaya çıkıyor. İkinci el konuta yönelim ve konut stokunun tesiri ile piyasaya tam olarak yansımayan fiyat artışının hızla tükenmekte olan konut stoku ile piyasayı sert yükseltmesi planlanıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi verilerine nazaran konut tutarları 2019 yılı Eylül ayında bundan önceki yıla nazaran %6,32, Ekim ayında %6,74, Kasım ayında %7,19 ve Aralık ayında %9,92 arttı.

Konut fiyatlarındaki artışın hızla devam etmesi beklenirken önümüzde bir de mevsimsel tesir bulunuyor. Kış aylarında azalan talebin bahar ayları itibariyle tekrardan hızlanması ile fiyat artışının gelecek aylarda daha net arması öngörülüyor.

Konut kredisi faiz oranları da konuta yönelimi destek sunar şekilde son yılların en düşük seviyesinde bulunuyor. 2018’in ikinci yarısından sonrasında zamanı en yüksek seviyesini yaşayan konut kredisi faizleri 2019’un ikinci yarısından sonrasında düşüşe geçerek pek çok bankada %1’in altına geriledi.

KrediPazari.com’un araştırmalarına nazaran konut için en düşük faiz oranı %0.79 seviyesinde. Söz mevzusu  oran kamu bankaları tarafınca yalnız sıfır konut alımlarında kullandırılıyor. Tüm konut tercihleri için ise sunulan en uygun faiz oranı %0.87 olarak uygulanıyor.

Mart ortasında bankalardan 200.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında 10 yıl vade için kredinin aylık taksitleri 2.600 TL oluyor. Masraflar hariç toplam geri ödeme tutarı ise 330.200 TL’ ye denk geliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.