2021 TOKİ Ödemeleri Ne Zaman Başlar? Ödenmezse Ne Olur?

2021 TOKİ Ödemeleri Ne Zaman Başlar? Ödenmezse Ne Olur?
2021 TOKİ Ödemeleri Ne Zaman Başlar? Ödenmezse Ne Olur?

TOKİ, diğer adı ile Toplu Konut İdaresi, uzun yıllardır kamu bünyesinde çalışmakta olan ve ülkenin dar gelirli vatandaşlarını ev sahibi yapan bir kurumdur. 2021 TOKİ ödemeleri için ev sahibi olmak isteyenler zorlaşan ekonomik şartlarda artış gösterdiğinden merak edilen konular arasındadır.

2021 TOKİ ödemeleri ne zaman başlar gündem içerisinde ev sahibi olmak isteyen kişiler arasında en çok gündeme gelen sorularda. Zorlanan şartlara göre TOKİ evlerine yönelim artarken ödeme ve ödeme tarihleri de her yıl güncellenmektedir.

İnşa etmiş olduğu TOKİ evleri sayesinde ev almaya durumu olmayan vatandaşlar için uygun ödeme koşulları hazırlayarak nitelikli bir yaşam imkanı sunan TOKİ, kurulduğu günden bu yana yüzbinlerce aileyi ev sahibi etmiştir. 2021 TOKİ Ödemeleri Ne Zaman Başlar?

TOKİ Ödemeleri Ne Zaman Başlar?

TOKİ Ödemeleri Ne Zaman Başlar?
TOKİ Ödemeleri Ne Zaman Başlar?

Toplu Konut İdaresi, bünyesinde hemen hemen her kesimden aile için konut projeler hayata geçirmektedir. Yoksul gelir grubu, alt gelir grubu, dar gelir grubu ve orta gelir grubu gibi gruplandırmalar yapan TOKİ, her bir gruba özel farklı fiyatlandırmalar ve ödeme şartları sunmaktadır. Örneğin; peşinatsız olarak sunulan yoksul gelir grubu için 2021 TOKİ ödemeleri, konutun teslim edildiği tarihi takip eden aydan itibaren başlamaktadır.

2+1 genişliğinde konutlar için başvuru bedelleri ilçenin nüfus oranını 15.000’in altına düşen yerlerde ₺2.000 ilçe nüfuslarında 15.000-40.000 arasında olan yerler için miktar ₺4.000 olarak belirlenmiştir. Sözleşme üzerinde imza aşamasına gelindiğinde konut alıcılarında konut bedeli %12 peşin olarak 180 ay yani 15 yıl alternatif sağlanmaktadır. Başvuru bedelinde düşüş uygulandıktan sonra kalan tutar peşin ödeme sayılacaktır. Borç bakiyesinde ve aylık taksitlerde her yıl Ocak ve Temmuz ayı içerisinde yılda iki kez bir önceki dönem içinde de 6 aylık süreçte memur maaşı oranında ÜFE ve TÜFE oranları en düşük olacak şekilde ayarlanmaktadır. İlk ödemeler de konut tesliminden sonra takip eden ay içerisinde yapılacaktır.

Ödenmezse Ne Olur?
Ödenmezse Ne Olur?

3+1 tipi konutlar için başvuru bedelleri ilçe olarak nüfusta 15.000 altındaysa ₺4.000 eğer 15.000-40.000 arasındaysa da ₺6.000 ödeme alınacaktır. Sözleşmelerde imza atıldığında konut alıcıları konut bedelinde %10 peşin 96 ay yani 8 yıl vade ile %15 peşin 108 ay yani 9 yıl vade ya da %25 peşin 120 ay yani 10 yıllık bir süreç ile alternatif satış yapılacaktır. Başvuru bedeli düşüş yaşadıktan sonra kalan tutar peşinat olarak tanınırken borç bakiyesinde aylık taksitler her yıl Ocak ve Temmuz ayında olmak üzere iki kez ve 6 aylık dönemlerde de memur maaşı oranıyla aynı tutarda artış gösterecektir. İlk taksit dönemlerinde sözleşme imzalanırken tarihi takip etme anından 4. ay itibariyle başlanacaktır.

TOKİ Taksitleri Ödenmezse Ne Olur?

TOKİ Taksitleri Ödenmezse Ne Olur?
TOKİ Taksitleri Ödenmezse Ne Olur?

TOKİ başvuru işlemi neticesinde kurumdan ev almaya hak kazanan vatandaşların TOKİ taksitlerini düzenli bir şekilde ödemesi gerekmektedir. Taksit ödemelerinin gecikmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda sözleşmede yer alan oranlarda gecikme faizi uygulanmaktadır.

Hak sahibinin her ay düzenli bir şekilde ödemekle yükümlü olduğu TOKİ taksitlerini peş peşe en az 2 defa ödememesi ve bu ödenmeyen taksitlerin toplam tutarının, satış bedelinin 10’da 1’ii aşıyor olması durumunda, kurum tarafından hak sahibine iki defa ihtarname gönderilmekte ve 30 günlük süre tanınmaktadır. Bu süre zarfı sonunda borç hala ödenmemiş ise İdare tarafından sözleşme feshedilmekte ve evin tahliyesi talep edilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.