15 Yıl Vadeli Konut Kredisi Kullanmak Ne Kadar Avantajlı?

15 Yıl Vadeli Konut Kredisi Kullanmak Ne Kadar Avantajlı?

15 Yıl Vadeli Konut Kredisi Kullanmak Ne Kadar Avantajlı?

Kamu bankalarının konut kredisi vade sürelerini arttırması ile 15 yıl vadeye kadar konut kredisi kullandıran banka sayısı yediye terfi etti. Peki 15 yıl vadeli konut kredisi kullanmak ne kadar karlı?

Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank Ağustos başından itibaren konut kredisi faiz oranlarında indirim uygulayarak vade sürelerini 15 yıla kadar uzattı. Kamu bankalarının vadelerinin artması ile gündeme oturan 15 yıl vadeli konut kredisinin avantajları ve dezavantajları neler KrediPazari.com araştırdı.

Bankalar rekabet ve riskler karşısında değişik politikalar uyguluyor. Bankalardan bazıları vade süresi kısaldıkça daha yüksek faiz oranı kullandırırken bazı bankalar da vade uzadıkça daha yüksek faiz oranları sunuyor.  Bu nedenle bankaların 15 yıl vade için uyguladığı faiz oranları sıralaması 10 yıl ve 5 yıl vadeli listeye nazaran epey farklılık gösteriyor.

Tüketicinin büyük çoğunluğu gereksinimlerini daha kısa vadelerle tercih ederek daha azca faiz ödemek istiyor. Konut kredilerinde vade sayısı arttıkça aylık ödeme miktarı düşüş gösterse de artan her vade için faize bağlı olarak kredinin toplam geri ödeme miktarı da artıyor. Durum bu şekilde olunca konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşın, en uygun konut kredisi hesaplama yöntemlerini kullanarak kendi bütçesi ve aylık gerçekleştirebileceği ödeme miktarı ışığında karar vermesi gerekiyor.

Güncel olarak DenizBank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, TEB, Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank 15 yıl vadeye kadar konut kredisi kullandırıyor.

Örnek Konut Kredisi Hesaplama

Örnek konut kredisi hesaplama yaparak aylık ödenecek tutarlara ve toplam ödeme tutarına baktığımızda 300.000 TL’lik konut kredisi için en uygun kampanyalı konut kredisi faiz oranı olan %0.99 üstünden konut kredisi hesaplama yapılığında 10 yıl vadeli aylık ödemeler 4.280 TL, geri ödemesi ise 514.000 TL oluyor.

Aynı meblağ üstünden 15 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında ise kredinin aylık taksitleri 3.580 TL, toplam geri ödemesi ise 644.000 TL oluyor.

Tüketici 300.000 TL’lik konut kredisi için 10 yıl vade yerine 15 yıl vadeli kredi kullanımı durumunda aylık 700 TL daha azca ödeme yapmasına karşın vade sonunda toplam 130.000 TL fazladan faiz ödemesi yapıyor.

Konut kredisi vadesinde seçim yaparken tüketicinin faiz ödemesinin yanında aylık gerçekleştirebileceği azami ödemeleri göz önünde bulundurarak karar vermesi gerekiyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.