14 Adımda Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm başvurusu nasıl yapılır? Kentsel dönüşüm süreçleri nasıldır?

14 Adımda Kentsel Dönüşüm

Başka bölgelere kaydırılma korkusunu yaşamadan, kendi kullandığınız inisiyatif ile kentsel dönüşüm kanunu çerçevesinde; kendi yapınızı binanız, eviniz, mahalleniz, sokağınız, siteniz yani kısaca kendinize ait olan yapınız için daha yaşanabilir alan olması, daha depreme dayanıklı, otoparkının olması, sosyal alanlarının bulunması, yeşil alanlarının yer alması, daha kaliteli yaşam alanlarına sahip olmak için kentsel dönüşüm talebinde bulunabilirsiniz.

Peki kentsel dönüşüm başvurusu nasıl yapılır, kentsel dönüşüm süreçleri nasıldır gibi soruları hep birlikte inceleyelim…

14 Adımda Kentsel Dönüşüm

  1. Belediye İmar Müdürlüğü veya Tapu Müdürlüğü’ne gitmeniz ve kentsel dönüşüm için başvuruda bulunacağınızı bildirmeniz gerekmektedir. İlgili kişilerden arşivden binanıza, evinize ya da mahallenize ait olan statik-mimari projeleri almanız gerekmektedir.
  2. Bina Deprem Risk Raporunu temin etmeniz gerekmektedir. Bunun için ise yapınıza ait mevcut projeleri, tapunuz, iskanınız, kendi adınıza ait nüfus cüzdanınız ile birlikte Tapu Müdürlüğü’nden Bağımsız Bölüm listesini gösterir belgeyi de temin ederek ilgili şirkete başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Bu şirketler bakanlık tarafından belirlenip, şirketlerin bakanlık tarafından lisansı olması gerekmektedir. Her şirket kentsel dönüşüm yapamaz.
  3. Bakanlık lisansı olan şirket, teknik inceleme, tespit ve bir takım çalışmalar sonucunda yapınızın Bina Deprem Risk Raporunu hazırlar.
  4. Hazırlanan Bina Deprem Risk Raporu şirket tarafından bulunduğunuz ildeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne yazı yazar. Bu yazı 1 hafta içinde yazılmalı ve gönderilmelidir.
  5. Gönderilen yazı sonrasında Bakanlık 10 gün içince inceleme yapar. Yapılan incelemelerde herhangi bir eksiklik veya sorun yoksa onaya gider.
  6. İnceleme sonucundaki raporda yapınız riskli olarak kabul görülmüşse Bakanlık, Tapu Müdürlüğü’ne yazı yazar ve yapının tapu kütüğüne Riskli Yapı Şerhi
  7. Eğer kentsel dönüşüm başvurusunda bulunduğunuz gayrimenkul birden fazla kişinin ikamet ettiği bir yapı ise tüm kat maliklerine Bakanlık Resmi Yazısı gönderilir. Resmi yazısının size gönderilmesinden 15 gün içinde ilgili Bakanlık İl Müdürlüğüne rapor için itiraz edebilirsiniz. Unutmayın; bunun için süreniz 15 gün.
  8. Resmi yazının size gönderilmesi sonrasında binanızın riskli olduğu tamamen kabul edilmişse 60 gün içerisinde binadaki tüm maliklerden onay alınması gerekmektedir. Bu onay için çoğunluğun 2/3’si geçerli olmaktadır. Bina Ortak Karar Protokolü hazırlanıp, maliklerin 2/3’sinin imzası alınır. Bu aşamada da binayı nasıl, ne şekilde, ne zaman ve hangi dağılımla, kime yaptırılacağının kararı alınır.
  9. Bina Ortak Karar Protokolü ikamet ettiğiniz ilin bağlı bulunduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne gönderilir. Bu yazı bilgi amaçlı gönderilmektedir. Eğer 60 gün içerisinde 2/3’lük ortak karar alınmazsa binanın yıkılma kararı çıkacaktır.
  10. Binanın tekrarsan güçlendirilmesi, daha yaşanabilir hale getirilmesi, depreme dayanıklı olması ya da inşaatının tekrardan yapılması için müteahhit şirket bulunması gerekmektedir.
  11. Yapının tekrardan güçlendirilmesi ya da inşa edilmesi için Bakanlık ile anlaşmalı olan bankalardan kentsel dönüşüm kredisi temin edilir. Kentsel dönüşüm dahilinde bankalar tarafından verilen kira, yapım kredisi ya da inşaat kredisi gibi çeşitli imkanlardan sadece biri kullanılmaktadır. Aynı anda devlet tarafından da faiz indirimi uygulanan kentsel dönüşüm kredi kampanyalarından 2 tane kullanılamaz.
  12. Kentsel Dönüşüm kira, kredi vb. gibi destekler için Bakanlık İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılır. Sağlanan imkanlar 18 ay ile sınırlıdır.
  13. Binaya kentsel dönüşüm kapsamında uygulamaların başlaması için müteahhit-inşaat şirketi tarafından tekrardan tüm onayı alınan maliklerle sözleşme yapılır ve yeni bina için ise imza alınır. Eğer kentsel dönüşüm kredisi kullanılıyor ise projenin her aşamasında banka uzmanları tarafında kentsel dönüşüm kapsamında yapının denetlemesi yapılır.
  14. Yapının tamamen bitmesi sonucunda ise bağlı bulunan ilin belediyesinden iskan tapusu alınır. İskan tapusunun alınması sebebi; binanın depreme dayanıklı olduğu, eksiksiz yapıldığı, kentsel dönüşüm projesine uygun olarak yapıldığı anlamına gelmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.