100 Puanlık İndirim Konut Kredilerini Nasıl Etkileyecek?

100 Puanlık İndirim Konut Kredilerini Nasıl Etkileyecek?

100 Puanlık İndirim Konut Kredilerini Nasıl Etkileyecek?

Merkez Bankası dün muhteşem gündemle toplanarak toplantı öncesinde para politikası faiz oranlarını 100 baz puan indirdi. Olağanüstü alınan faiz indirimi konut kredisi oranlarını iyi mi etkileyecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 19 Mart perşembe günü gerçekleşmesi planlanan para politikası kurulu toplantısı öncesinde dün koronovirüs önlemleri sebebiyle muhteşem şekilde toplandı. Toplantıdan çıkan en mühim karar Merkez Bankası’nın vaktinden ilkin gelen acil faiz indirimi oldu. TCMB toplantı sonrasında siyaset faizi olan yedi gün vadeli repo ihale faiz oranının %10,75’ten %9,75’e indirdi. Böylelikle siyaset faizleri 2018 Haziran sonrasında ilk kez tek basamağa inmiş oldu.

2019’un Temmuz ayı itibariyle haftalık %24 seviyesinden aralıksız şekilde düşmeye süregelen repo faizleri sonrasında likiditeye erişimi kolaylaşan bankalar kredi faiz oranlarında sert düşüşler gerçekleştirmişti. Hemen her siyaset faiz indiriminin arkasından bankaların kredi faizlerinde indirim hücumu yaşandı. En fazlaca indirimlerin gerçekleştiği konut kredisi için bankalardan bir indirim hücumu daha gelebilir.

Ayrıca Merkez Bankası’nın toplantısından bireysel kredileri ve kredi büyümesini destekleyici kararların da gelmesi kredi arzı için beklentiyi arttırdı. Merkez Bankası dün gerçekleşen toplantısında koronovirüs tedbirleri kapsamında faiz indiriminin yanında bir takım sonucu da uygulamaya soktu.

Merkez gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkânlar çerçevesinde bankalara gereksinim duydukları tüm likiditeyi sağlayacak.

Piyasa yapıcılığı sisteminin desteklenmesi amacıyla piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkânına ilişkin limitler artırılacak.

Zorunlu karşılıklar uygulamasında gerçek kredi gelişme koşullarını elde eden bankalar için yabancı para mecburi karşılık oranları tüm yükümlülük türlerinde ve tüm vade dilimlerinde 500 baz puan indirildi. Bu kararla, gerçek kredi gelişme koşullarını elde eden bankalara ortalama 5.1 milyar dolar karşılığı döviz ve altın cinsel likidite verilmesi planlanıyor. Değişiklik, tesisi 20 Mart’ta başlamış olacak olan 6 Mart tarihindeki yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.

Reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamını teminen bankalara hedefli ilave likidite imkânları tanındı. Bankaların yeni likidite imkânlarından alabilecekleri azami fon tutarı gerçek sektöre sağladıkları ve sağlayacakları kredi tutarları ile ilişkilendirilecek.

Kararlar sonrası bankaların kredi büyümesine yönelmesi ve kredi koşullarını kolaylaştırması öngörülüyor.

Güncel olarak kredi faizlerinin düşmesinde en büyük engel kur ve piyasalar olarak duruyor. Borsa dün 82 bin puana kadar gerileyerek 17 Ocak 2017 sonrası en düşük seviyeyi görmüş oldu. Merkez Bankasının sonucu ile tekrardan yükselişe geçen borsa kapanışta 86 bin seviyelerinde yer alarak son günlerdeki kayıplarını geri kazanamadı.

Dolar kuru ise dün gün içinde 6.5 bandını oldukça zorlasada 4.43 bankadında dengelendi. Faiz sonucu sonrası kısmen yükselen kur tekrardan düşüşe geçti.

Döviz kuru, petrol tutarları ve emtia piyasasındaki süratli dalgalanmalar, korono salgınının tüm gelişmekte olan para birimleri ile birlikte Türk Lirasında da kıymet kaybı oluşturması ile bankaların kredi faizlerini düşürmesini engelliyor.

Yine de Merkez Bankası’ndan kredi faizlerinin düşmesine olanak elde eden hamle sonrasında bankaların iyi mi pozisyon alınacağı merak ediliyor.

KrediPazari.com’un araştırmalarına bakılırsa güncel olarak en düşük konut kredisi faizi sıfır konutlar için %0.79, ikinci el konutlar için %0.87 olarak uygulanıyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.